Wet Uitvoering Chemisch Wapenverdrag goedgekeurd in DNA

De Wet Uitvoering Chemisch Wapenverdrag is afgelopen maandag met 41  stemmen goedgekeurd in De Nationale Assemblee (DNA).  Met de aanname van de wet, ondersteunt Suriname 193 andere landen, die zich committeren aan wetgeving c.q. vernietigen van chemische wapens. In het verdrag zijn verbods- en vernietigingsbepalingen opgenomen op de ontwikkeling, productie, het bezit, de opslag, overdracht en het gebruik van chemische wapens. Personen die chemische wapens produceren en verhandelen, zijn in de wet strafbaar gesteld.

Minister Krishna Mathoera van Defensie, verklaarde dat de verdragsbepalingen in Suriname niet uitgevoerd hoeven te worden, omdat wij geen chemische wapens en ook geen inrichtingen hebben. De bewindsvrouwe vertelde, dat er recentelijk gesprekken zijn gevoerd met Amerikaanse deskundigen, waarna er aan hen is gevraagd een analyse te maken hoe chemische stoffen op een milieuvriendelijke manier te vernietigen. Mathoera benadrukte dat er momenteel een proces gaande is, waarbij chemische spullen die enkele jaren terug in beslag waren genomen en in containers waren opgeslagen, op milieuvriendelijke wijze onschadelijk worden gemaakt.

Mathoera onthulde ook dat met de aanname van deze wet, Suriname automatisch lid is van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), waar landen ons bij het vernietigen van chemische wapens terzijde staan. Mathoera vertelde dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens een autonome internationale, multilaterale organisatie is, die samenwerkt met de Verenigde Naties en zich inspant om chemische wapens, te elimineren.  “Het OPCW is een focal point binnen het ministerie van Defensie. Personeelsleden worden regelmatig naar trainingen van deze internationale organisatie afgevaardigd.”

Volgens Mathoera moet de nationale autoriteit nog ingesteld worden, vervolgens moeten profielen nog ontwikkeld worden, waarna er een selectie gemaakt zal worden, zodat mensen ook getraind kunnen worden. Daarenboven haalde Mathoera aan dat er middelen beschikbaar gesteld moeten worden en de bewustwording opgang gebracht. “Bij de aanname van de wet zal  pas na drie jaar een evaluatie gepleegd kunnen worden, omdat na de aanname van de wet, er nog een plan van aanpak moet komen van hoe de wet toegepast moet worden”, aldus Mathoera.

More
articles