Bhikharie: ‘Prijs van rijst kan blijven stijgen’

Uiteenzetting prijsstijging rijst

Volgens de voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bhikharie, vinden er op allerlei gebieden, prijsverhogingen plaats. Hij zegt, dat de prijs van rijst, hierdoor ook kan blijven stijgen.

Bhikharie stelde, dat de kosten voor de padieboeren in de afgelopen tijd met honderden procenten zijn gestegen. “Je hebt bijvoorbeeld de kunstmest ureum. De prijs van ureum is internationaal ook tragisch verhoogd. Dit komt door die oorlog tussen Rusland en Ukraine, en deze grondstoffen komen uit die landen”, aldus Bhikharie.

Bhikharie stelde, dat de overheid, heeft besloten de padieboeren tegemoet te komen, door goedkopere ureum te laten halen. Maar dit voornemen is mislukt, omdat de overheid toestemming aan een importeur gaf, de kunstmest binnen te halen, en het geheel daarvan op een fiasco is uitgelopen. Mensen hebben op eigen initiatief kunstmest geïmporteerd, en het hierdoor duurder door verkocht. ”Dus wat gaat er nu gebeuren, men gaat de kosten die men heeft maakt ook doorberekenen in hun prijs, en dan heb je aan de andere kant, de boer die ook kosten maakt met zijn kostenplaatje”, aldus Bhihkarie.

“Wat zal er nu gebeuren. Men gaat de kostprijs van die padieboer, de verwerker kosten en de transportkosten doorbereken, om de prijs van rijst vast te stellen. Als de kunstmest goedkoop was binnengekomen, zoals de bedoeling was, dan hoefden deze hogere kosten, niet meegenomen te worden. Nu zijn ze verplicht deze meerkosten ook bij te tellen. Het zal daarom niet zo zijn, dat de prijs van rijst stabiel blijft of lager zal worden. Het gaat steeds verder de lucht in”, aldus Bhikharie.

Volgens Bhikharie, is de kans groot, dat de prijs voor rijst aan de consument toch enigszins stabiel zou kunnen blijven, als de overheid de sector facilieert en tegemoet komt. Bhikharie stelde, dat de consument heel belangrijk is.” Als je geen consumenten hebt, heb je geen afzet. Wat ga je met jouw rijst doen, als je geen consument hebt. “Wij willen onze consumenten beschermen en behouden, want rijst is volksvoedsel nummer 1. We moeten een win- win situatie hebben”, aldus Bhikharie.

Bhikharie stelde, dat rijst beschikbaar zal blijven, maar niet helemaal bereikbaar zal zijn voor de getergde bevolking. Dit vinden de padieboeren een heel kwalijke zaak. “Je kunt misschien een keer een rijstmaaltijd overslaan, en aardvruchten eten, maar je kan dat niet elke dag volhouden, want ook die producten zijn superduur”, aldus Bhikharie

De voorzitter stelde dat er zich binnenkort ook een ander probleem zal voordoen, namelijk dat van het inzaaizaad, dat in onvoldoende mate voorhanden zal zijn.

More
articles