Kiesregeling wijzigen en verkiezingen uitschrijven

Niet wijzigen kiesstelsel, is flagrante aanslag op de Grondwet

“Het Constitutioneel Hof is terecht van oordeel, dat het districtenstelsel en de zetelverdeling, ongrondwettelijk, in strijd met internationaal mensenrecht en vooral het fundamenteel beginsel van gelijkheid zijn. Binnen de grenzen van zijn bevoegdheid heeft het hof de meest verstrekkende veroordeling en afkeuring uitgesproken van dit stelsel. De regering en De Nationale Assemblee hebben een onmiddellijke taak, zo spoedig mogelijk werkelijke evenredigheid de basis te maken van een gewijzigde kiesregeling”, aldus jurist Antoon Karg tegenover De West.

Karg stelt verder, dat nadrukkelijk zijn niet alleen de zetelverdeling, maar het districtenstelsel als basisprincipe afgekeurd. “Cijfermatig en aan de hand van de opinies van deskundigen, is ook aangetoond, hoe ernstig verouderd de bevolkingssamenstelling en het argument van ontwikkeling van districten zijn als drogredenen en lege excuses, voor de wanverhouding in gewicht per stem”, zegt Karg. Ook is hij van mening, dat ‘’partijpolitiek, persoonlijk belang en machtslust’’, niet in de weg mogen staan van onmiddellijke correctie.

“Het moge duidelijk zijn, dat de huidige regering, compleet illegitiem en onconstitutioneel regeermacht heeft verworven. Een zichzelf respecterende regering zou correctie van het kiesstelsel tot prioriteit maken en zo spoedig mogelijk verkiezingen organiseren om de werkelijke wil van het volk, tot uitdrukking te laten komen naar gelijkheid, evenredigheid en constitutionele gegrondheid”, benadrukt de advocaat. Karg is van mening, dat iedere dag dat deze regering aanzit zonder wijziging van het kiesstelsel, een flagrante aanslag is op de Grondwet, een minachting van de internationale rechtsorde en het bewijs van bestuur gefundeerd op enge persoonlijke belangen. “De kiezer dient hier nota van te nemen en correct af te wegen, dat heersen van een minderheid over een meerderheid, de kerngedachte is die deze bestuurders drijft. Voortgaan op deze voet, is de benaming democraat onwaardig.”

“Aan Serena mr. Mutslag-Essed, die te midden van de vele discussies en opinies, op persoonlijke titel, haar wettelijke bevoegdheid tot toetsing van constitutionaliteit van een grondwettelijke misstand benut heeft, komt alle dank en eer toe. Haar inzet en bijdrage staan aan de basis van dit historisch moment en zij heeft leiderschap getoond, middels initiatief, visie en deskundigheid”, zegt Karg.

More
articles