De wisselkoersen maken de afgelopen dagen enorme sprongen. Deskundigen stellen dat het duidelijk is, dat de monetaire autoriteiten geen grip hebben op de markt. Volgens de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Steven Debipersad, blijft in dit kader een fundamentele verklaring van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) uit. Daarbij heeft het ministerie van Financiën laten weten dat het organisaties zoals de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, als niet-monetaire autoriteit, raadpleegt.
‘’Je vraagt je dan steeds af wat er gebeurt in de economie, want de wisselkoers is een fundamentele grondslag aan onze economie. Het sociaal-maatschappelijk beleid is afhankelijk hiervan”, aldus Debipersad. ‘’Elke keer als Suriname de armoede probeert te bestrijden, zie je dat we tegen de feiten aanlopen, want de wisselkoersen verslechteren steeds weer. De rententieregelingen die in het leven waren geroepen om dit probleem te beteugelen, slaan als eerste op de exporteurs uit de visserij-, goud-, rijst- en houtsector, maar die regelingen werden niet optimaal nageleefd’’, stelt Debipersad. “Het rententieproces is economisch gezien niet waterdicht en volgens het IMF-programma, zou Suriname weer een andere procedure van valuta koop en opkoop moeten hebben en die is tot nu toe niet geïntroduceerd. Je merkt dan dat alle maatregelen van het IMF-programma die niet naar behoren worden geïntroduceerd, lijden tot een verslechtering van de economie. In principe moet de Centrale Bank echt gedwongen worden om met een gedegen verklaring te komen. Het ministerie van Financiën en de president zeggen het wel openlijk aan de pers, maar de Centrale Bank blijft stil, en dan lijkt het alsof men tevreden is met al die antwoorden die automatisch gegeven worden via de algemene bekendmakingen.” Debipersad benadrukt, dat het daarom belangrijk is dat de Centrale Bank met een verklaring komt. ‘’De Bank moet haar verantwoordelijkheid nemen’’, stelt hij.
In elk land waar iets niet goed geregeld is, merk je volgens Debipersad dat er mensen zijn die munt slaan uit de ongunstige situatie en zichzelf verrijken.
“Er zijn veel economen die al maanden stellen dat de manier waarop de open markt operatie, OMO, door de Centrale Bank wordt uitgevoerd, alleen maar leidt tot verrijking van een kleine groep mensen. Dit wordt niet ontkracht, maar er komt een algemene reactie van de Bank. Feitelijk is het zo dat in het IMF-programma er twee maatregelen waren: de Centrale Bank Certificaten (CBC) en die van een wisselkoersplatform, waarbij spelers kunnen deelnemen aan een meer controleerbare wisselkoersmarkt.’’ Beide worden vertraagd volgens Debipersad, en dat is een aanleiding voor een verslechtering van de economie. “Met andere woorden, dat wat we nu zien gebeuren met de wisselkoersen, is volledig de verantwoordelijkheid van de monetaire autoriteiten, omdat het IMF de tools heeft aangeboden hoe dit op te lossen, maar die worden te traag geïmplementeerd.” Volgens Debipersad zou het vreemde valutaplatform al in juni ingevoerd moeten worden en de CBC zouden in januari al geïmplementeerd moeten worden. ‘’Dit heeft te maken met onwillingness’’, stelt Debipersad.