Overheid kan wisselkoers niet bepalen

Cambio’s en exporteurs creëren valutaschaarste?

Het verhaal dat er enorme overschotten zouden zijn aan US-dollars, trokken economen reeds in het begin in twijfel, maar wie kijkt naar wat er thans gebeurt op de valutamarkt, gelooft de uitspraken van de monetaire autoriteiten nog minder. Wij weten, dat als de vraag groter is dan het aanbod, cambio’s en exporteurs valutaschaarste kunnen creëren. Om dit probleem te verhelpen, werd er een retentieregeling van 20 procent bij deze exporteurs (goud, hout, vis, rijst) geïntroduceerd, maar die werd naar verluidt, niet optimaal nageleefd. Volgens het bedrijfsleven, zitten cambiohouders en de voormelde exporteurs op hun vreemde valuta en daarbij zijn de goudopbrengsten de grootste inkomstenbron voor valuta. Hierdoor kunnen de geldtransactiekantoren speculeren met de wisselkoersen.

“De internationale olieprijs speelt ook rol, want er is momenteel meer valuta nodig dan er eerst was gecalculeerd, vandaar de verhoging van 35 procent retentieregeling. Tot voor kort konden oliemaatschappijen bij Centrale Bank van Suriname (CBvS) hun valuta opkopen, daarna werd deze regeling gewijzigd vanwege de afspraken met IMF en vanaf toen moesten zij een grote hoeveelheid USD op de vrije markt kopen, hierdoor is de vraag groter geworden, waardoor de wisselkoers de afgelopen periode is gestegen. Er zit veel lucht in die koers, het zou 24 kunnen zijn en niet 25. Door de staking van de oliemaatschappijen twee weken geleden en de aanschaf van dure valuta, vertoonde de wisselkoers wederom een enorme stijging”, aldus onze bron.

VES-voorzitter Steven Debipersad: “Er werden ons verhalen over kluizen vol met valuta voorgehouden, maar heel snel leek het niet zo te zijn.”

Hij zegt desgevraagd, dat als we aannemen dat er een mechanisme is ingezet door de monetaire autoriteiten voor vraag en aanbod, zal dat altijd zijn weg vinden naar degene die dat nodig hebben. “Langzaam aan zitten we met een vraagstuk of we als samenleving niet te makkelijk omgaan met verklaringen van autoriteiten die betrekking hebben op de wisselkoersstabiliteit, want die is helemaal niet stabiel. De grote vraag is of er in Suriname wel sprake is van een marktwerking, of is het niet gewoon dat de geldhandelaren bepalen wat de wisselkoersen zijn. Dan hebben we het over controle en toezicht, want dat doet de CBvS wel bij de verzekeringsmaatschappijen en dat kan ook gedaan worden bij de cambio’s.  Daarbij zijn er ook andere entiteiten die niet vergunningplichtig zijn, maar als zij de oorzaak zijn van de wisselkoersenchaos en daardoor het systeem crasht, dan moet de Centrale Bank kunnen ingrijpen.” Debipersad zegt zich ook af te vragen of de regelingen die men vorig jaar had toen de wisselkoersen instabiel waren, ertoe geleid hebben dat de wisselkoersen stabiel werden. ‘’Als dat toen werkte, waarom heeft men dat dan losgelaten? Het is een grote vraag hoe de wisselkoers nu tot stand komt, want je merkt dat alle verhalen die tot nu toe worden verteld leugens/fabels zijn. Op het moment dat je wisselkoers springt van SRD 21,50 naar SRD 25, dan heb je een groot probleem, want we zitten met een situatie in de wereld, waarbij alle munten onder druk zijn. Je merkt dat we vanuit Suriname geen enkele manier hebben om dit probleem te beteugelen en steeds wordt het volk verhalen voorgehouden door de monetaire autoriteiten”, zegt Debipersad.

Het lijkt volgens hem, alsof er geen einde aan de stijgende wisselkoersen komt en daaruit kan hij concluderen, dat de overheid niet de teugels in handen heeft om de wisselkoers te bepalen. “Je begint je af te vragen of dit het resultaat is van de termijndepositoveilingen die nu mislukken. Zoals het uitgevoerd wordt, betekent het dat er op zeer korte termijn geld vrijkomt met een provisie erop. Dat wil zeggen, dat terwijl je geld afroomt, komt er juist meer geld vrij en dan hoeft het niet in de samenleving te komen, maar wel in het circuit”, stelt de VES-voorzitter.

More
articles