Wereldborstvoedingsweek: moedermelk is beste voeding voor baby

‘Bobi merki moro bun gi yu baby’,  onder deze slogan heeft het ministerie van Volksgezondheid op maandag 1 augustus, de Borstvoedingsweek gelanceerd. Dit jaar valt de eer te beurt aan het district Commewijne, waar de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar, op de RGD-poli Meerzorg het startsein gaf. De Borstvoedingsweek wordt gehouden in het kader van de Wereldborstvoedingsweek, die dit jaar als thema heeft: ‘Step up for breastfeeding, Educate and support’.

Gedurende de Borstvoedingsweek zal de focus gericht zijn op het versterken van de capaciteit van actoren die borstvoeding moeten beschermen, promoten en onder-steunen in de verschillende lagen van de Surinaamse samenleving. Directeur Sukul legde tijdens zijn toespraak de nadruk op het belang van moedermelk voor de groei en gezondheid van het kind, vooral in de eerste zes maanden. Hij zei verder dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat borstvoeding de perfecte voeding is voor een baby. ‘’Moedermelk verteert makkelijk, heeft de perfecte temperatuur en bevat de juiste voedingsstoffen die het kind nodig heeft om te groeien en om gezond te blij-ven. Borstvoeding is afgestemd op de baby”, aldus Sukul. Hij legt uit dat de voorlichting over borstvoeding al tijdens de zwangerschapsconsultaties begint. Het ministerie wil via zijn werkarmen extra aandacht hieraan besteden.

Sukul zei dat voorlichting niet een taak van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en Medische Zending (MZ) alleen moet zijn: alle poliklinieken zouden moeders bewuster moeten maken over het geven van borstvoeding. Door borstvoeding te geven, hebben moeders ook minder kans om ziek te worden. Sukul roept daarom moeders op om borstvoeding te geven, omdat dit het beste is voor hun baby. “Moeders, maak er gebruik van, het is gratis. Zorg ervoor dat uw kind de juiste voeding    krijgt en dat is borstvoeding”, aldus Sukul.

More
articles