In Suriname aangehouden Guyanese kapiteins vrijgelaten

De Guyanese kapiteins die een week geleden in Suriname werden aangehouden met valse visvergunningen, zijn afgelopen dinsdag in vrijheid gesteld. Volgens Guyanese media, waren de drie kapiteins in het bezit van valse vergunningen en gebruikten zij die om in Surinaamse wateren activiteiten te ontplooien. Het gaat om de kapiteins Ramesh Ramchand, Mahendra Bissessar (Annandale, East Coast Demerera) en Troy Tyrell (Lusignan).

Aan het drietal is een fikse boete opgelegd, circa SRD 100.000, die eerst betaald moest worden alvorens ze terug konden naar Guyana. De boten en het vismateriaal van het drietal zijn in beslag genomen. De Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, bevestigt dat de boten en het vismateriaal van de kapiteins, nog niet zijn teruggegeven. Hij haalde ook aan, dat de kapiteins niet in het bezit waren van de juiste bescheiden. ‘’Ze accepteerden dat ze geen vergunning hadden, dat iemand hen valse vergunningen gaf‘’, aldus Mustapha.

Voor het vissen in Surinaamse wateren is een geldige vergunning nodig, die volgens de wet, bovendien alleen verleend mag worden aan Surinaamse staatsburgers. Illegaal vissen is strafbaar. Hoewel de boete die aan de Guyanese kapiteins opgelegd is en de inbeslagname van hun vaartuigen en materiaal in overeenstemming zijn met de Surinaamse wet- en regelgeving, zegt Mustapha, dat hij de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, heeft ingeschakeld om de Surinaamse autoriteiten te bewegen de in beslag genomen goederen terug te geven.

‘’Dat zou ze in staat stellen hun handel weer uit te oefenen, zij het niet in Surinaamse wateren, zonder de juiste vergunningen‘’, zegt Mustapha. Hij voegt eraan toe dat de negen bemanningsleden die al naar Guyana waren gedeporteerd, niet zijn bestraft, omdat niet zij, maar de kapiteins valse vergunningen hadden.

More
articles