Taskforce geïnstalleerd in Nickerie voor aanpak van ziekte van Weil

De regering heeft een taskforce in Nickerie geïnstalleerd voor de aanpak van ziekte van Weil. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft de regering dit besluit genomen op basis van een rapportage, vanwege het Bureau voor Openbare Gezondheidzorg (BOG) en andere autoriteiten uit het Nickerie.

Ramadhin benadrukte, dat hij een fysieke veldinspectie heeft gedaan, waarbij hij veel ratten heeft ontdekt. De belangrijkste constatering betrof het vele vuil op de erven van de bewoners in Nickerie.

De bewindsman stelde, dat hij meteen heeft afgesproken met de belanghebbenden, dat het vuil zo snel mogelijk wordt verwijderd. Het probleem van de ziekte van Weil is mogelijk direct gerelateerd aan het vuil dat de mensen opstapelen. De minister zei verder dat de betrokken autoriteiten in goed overleg met elkaar, er alles aan moeten doen om landelijk de uitbraak van deze ziekte, te voorkomen “Is een signaal ook voor de rest van Suriname dat veilig moeten omgaan met ons afval. Voorkomen is beter dan genezen”, aldus Ramadhin. Het hoofd van de afdeling milieuinspectie David Bakker, heeft de samenleving het afgelopen jaar reeds opgeroepen, goed om te gaan met het verwerken van huisvuil. Volgens Bakker zullen ratten altijd op zoek gaan naar voedsel binnen hun territoir.

Het probleem is volgens Bakker het vuil dat mensen te lang hun erven houden. “Je moet eigenlijk het gedrag van ratten kennen. Meestal heb je een plaats, waar de rat zijn eten vindt en de plaats waar de rat woont. Het zijn allemaal zaken, die een rat nodig heeft, om zich te voeden. Wij moeten dit zoen te voorkomen en ervoor zorgen dat de erven zo schoon mogelijk blijven”, aldus Bakker.

More
articles