Britse rechter vonnist in voordeel Guaidó over Venezolaanse goudreserves

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, heeft gisteren een uitspraak van de Britse rechtbank in zijn voordeel kunnen beslechten. Het Hooggerechtshof in Londen heeft de laatste pogingen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro om controle te krijgen over meer dan USD 1 miljard aan Venezolaanse goudreserves die zijn opgeslagen in de ondergrondse kluizen van de Bank of England in Londen, afgewezen.

De rechtbank oordeelde dat de eerdere beslissingen van het door Maduro gesteunde Venezolaanse Hooggerechtshof, gericht op het verminderen van de zeggenschap van Guaidó over het goud, moeten worden afgewezen. Deze uitspraak is deel van een reeds jaren slepende ruzie over activa van de Centrale Bank van Venezuela.

Het juridische team van Maduro heeft gezegd dat Maduro een deel van de 31 ton aan goud wil verkopen om met dat geld de gevolgen van de pandemie in Venezuela te verlichten en het gezondheidssysteem te versterken dat totaal is geruïneerd door jaren van economische crisis. Guaidó zijn oppositie heeft geopperd dat Maduro het geld wil gebruiken om zijn buitenlandse bondgenoten af te betalen. De advocaten van Maduro hebben dit ontkend.

Guaidó stelde in een verklaring, dat het vonnis van de Britse rechtbank een nieuwe stap is in het proces ter bescherming van de internationale goudreserves van Venezuela en het behoud voor het Venezolaanse volk en zijn toekomst. “Ik kan bevestigen dat het goud van Venezuela zich in Engeland bevindt en beschermd zal blijven tegen de greep van de dictatuur”, aldus Guaidó na de beslissing op Twitter. Voor Guaidó is de uitspraak een overwinning. Advocaten van het door Maduro gesteunde BCV-bestuur, zeiden dat de Centrale Bank van Venezuela overweegt tegen het vonnis in beroep te gaan.

De regering van Maduro behoudt haar diplomatieke betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk, ondanks de erkenning van Guaidó.

More
articles