Door de hoge prijzen voor olie en gas heeft Shell in het tweede kwartaal een recordwinst geboekt. Onder aan de streep kwam de winst de afgelopen drie maanden uit op 18 miljard dollar, ook dankzij het terugdraaien van eerdere afschrijvingen. Het bedrijf gaat de komende maanden voor 6 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Dat komt boven op de 8,5 miljard dollar aan eigen aandelen die het bedrijf in de eerste helft van dit jaar opkocht. Het inkopen van eigen aandelen geeft de beurskoers een steun in de rug. Shell draait eerdere afschrijvingen op bezittingen terug omdat het ervan uitgaat dat de prijzen langere tijd hoog blijven. Dat levert voor dit kwartaal een meevaller op van 4,3 miljard dollar.
Hoge prijzen
Het bedrijf profiteert van de aanhoudend hoge prijzen voor olie en gas. Onder meer de raffinage van olie levert meer geld op, zo’n 1 miljard dollar meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar. “Onze winsten zijn zeer aanzienlijk. Ik realiseer me dat”, zegt bestuursvoorzitter Ben van Beurden in een toelichting op de cijfers. De hoge prijzen noemt hij een ‘wereldwijd fenomeen’ waar Shell niet veel aan kan doen. Aan het verdienen van geld hangt wel een verantwoordelijkheid, zegt hij.
“En die verantwoordelijkheid is dat we doorgaan met investeren in energieveiligheid, en dat doen we, en uiteraard in de energietransitie waardoor de samenlevingen waarin we actief zijn minder afhankelijk worden van de volatiliteit van olie en gas”. Vorig kwartaal moest Shell zo’n 4 miljard dollar afschrijven vanwege het vertrek uit Rusland. Toch maakte het bedrijf toen ook nog een winst van 7,1 miljard dollar.
Extra belasting
De hoge winsten van olie- en gasbedrijven hebben in het Verenigd Koninkrijk, waar Shell sinds begin dit jaar officieel gevestigd is, geleid tot een extra winstbelasting. Het geld dat de overheid daarmee ophaalt, wordt gebruikt om mensen tegemoet te komen die het moeilijk hebben door gestegen prijzen. In Nederland komt zo een belasting er op korte termijn niet, zei het kabinet begin deze maand. “De introductie van een nieuwe, specifieke solidariteitsheffing om excessieve winsten van alle energiebedrijven te belasten is op korte termijn niet mogelijk en kent een aantal knelpunten”, schreven minister Jetten en staatssecretarissen Vijlbrief en Van Rij aan de Tweede Kamer.
Bron: NOS