De directeur Operaties van het Korps Politie Suriname (KPS), Briaan Isaacs, heeft in een boodschap de samenleving opgeroepen geweld achterwege te laten. Isaacs stelt in zijn boodschap dat in de grondwet van ons land het recht op vrije meningsuiting en vreedzaam betoog verankerd is, doch zinloos geweld dient achterwege te blijven:
Landgenoten, dames en heren,
In de week van 18 juli zijn er protestdemonstraties gehouden in Suriname. Burgers hebben gebruik gemaakt van hun grondrechten, namelijk het recht van vreedzaam betoog en het recht van vrije meningsuiting. De uitoefening van deze grondrechten, is een pijler van de democratie.
De politie heeft in samenwerking met andere veiligheidsdiensten, op basis van de ons toebedeelde taak in het rechtssysteem, uw veiligheid kunnen waarborgen gedurende de protestdemonstraties.
We hebben ook als samenleving gezien dat een reeks zorgwekkende situaties zich heeft voorgedaan. Ik noem u enkele: poging tot brandstichting van een gebouw van een politieke partij en een overheidsgebouw middels molotov cocktails, het opwerpen van barricades in stad en district, het plegen van vernielingen aan derden bezit, onnodig hinderen van het verkeer en opruiing. Een dieptepunt is het feit dat de politie op maandag 25 juli werd bekogeld met stenen, flessen en andere voorwerpen door onze eigen burgers tijdens de rechtmatige uitoefening van ons werk.
Als wetshandhaver, maar meer nog als burger, moeten wij deze strafwaardige gedragingen die voor veel ongerief en last heeft gezorgd in de samenleving, met klem afkeuren. Laat ons dit zinloos geweld achterwege laten, om,dat wij en onze kinderen, hierbij niet gebaat zijn.
Ik maak gebruik van de gelegenheid om mede namens het Interim-Management Team van het Korps Politie Suriname, de ambtenaren van politie die in the line of duty verwond zijn tijdens hun optreden, beterschap toe te wensen.
Ik bemoedig alle politiemannen en politievrouwen van het Korps Politie Suriname, om de eed of belofte die we hebben afgelegd, niet alleen met woord maar ook met daad in te vullen. Als politie is het onze taak om toe te zien op de naleving van wetten, maar ook om die na te leven, onze samenleving te dienen en te beschermen.
We komen met zijn allen uit een periode van economische setback, een covid-pandemie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de wereldwijde stijging van prijzen van energie en voedsel waarmee wij allen in Suriname, maar ook andere landen te kampen hebben. Laten wij als politie onze belangrijke rol in de samenleving blijven vervullen!
Laten wij als burgers samenwerken en proberen om de huidige situatie te overwinnen. Ik doe een dringend beroep op de samenleving om bij het constateren van ongeregeldheden, zo spoedig als mogelijk melding daarvan te doen bij de politie, hetzij via 115 hetzij anderszins. Wij van de politie staan samen met het Nationaal Leger en andere veiligheidsdiensten paraat om uw veiligheid te waarborgen. Dank u wel!