Centrale Bank wil geld afromen door implementering CBC-certificaat

CBC-beleggingsinstrument onderdeel van het monetaire beleid van de CBvS

De Centrale Bank van Suriname (CBvS, de Bank), zal in het kader van haar Open Markt Operaties (OMO’s), overgaan tot de uitgifte van haar Centrale Bank Certificaat (CBC) voor het retail segment. Het doel van deze operatie is om het teveel aan geld in de economie voor een langere termijn af te romen, teneinde een vastgestelde omvang van de basisgeldhoeveelheid te behalen. Op donderdag 28 juli zal de Bank de CBC met een looptijd van 6 maanden uitgeven voor het retail segment. Gedurende de periode vanaf 28 juli t/m 11 augustus 2022, zal de CBC inschrijving opengesteld zijn voor publiek, waarbij zowel natuurlijke personen als rechtspersonen die binnen het retail segment vallen via de commerciële banken, hun inschrijving kunnen plaatsen.

In gesprek met de krant, zei Harry Dorinnie, directeur van het directoraat Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden, dat het CBC-beleggingsinstrument onderdeel is van het monetaire beleid van de Centrale Bank. “In plaats van het geld elders te besteden, geeft de Centrale Bank met dit initiatief de burger de gelegenheid zo een certificaat te kopen, met daarop een goed rentepercentage van 29,5 procent per jaar. De CBC zal voorlopig een looptijd hebben van 6 maanden, dus zal het rentepercentage ongeveer 15 procent bevatten op basis van een half jaar”, aldus Dorinnie.

Daniella Wondel, hoofd Open Market Operations, geeft aan dat het minimaal beleggingsbedrag gesteld is op SRD 10.000 en maximaal SRD 24.000. ‘’Het beleggen zal een indirecte invloed hebben op de wisselkoers. De belegger zal vervolgens met een keuzevraagstuk zitten waar hij het meeste rendement krijgt: door het kopen van vreemde valuta of door het kopen van een CBC-certificaat?’’, zegt Wondel. Zij legt uit dat dit instrument is ontwikkeld, omdat de Bank met het huidige instrument niet het gewenste resultaat behaalde. ‘’Dus geven we meer marktparticipanten de gelegenheid om een bijdrage te leveren aan het realiseren van het monetaire doel.’’ De Bank beoogt, aldus Wondel, een totaal van SRD 500 miljoen af te romen.

Sanjay Gaurisankar, hoofd Financiële Markten, zegt dat door de dollarisering van onze economie, de meeste mensen in vreemde valuta sparen en kijken waar zij het hoogste rendement krijgen. ‘’Mocht het in principe zo zijn, dat de rente veel lager is wanneer de klant in valuta zou sparen bij een bank, zou dat minder aantrekkelijk zijn voor de klant. De meeste personen zetten hun geld om in vreemde valuta, omdat zij zich indekken tegen de geldontwaarding van de SRD’’, zegt Gaurisankar. Hij verduidelijkt dat geldontwaarding ontstaat wanneer koersen stijgen en de inflatie omhoog gaat. ‘’De belegger zal verwachtingen hebben en zal daarom ook goed moeten overwegen wat het resultaat zal zijn na 6 maanden”, aldus Gaurisankar. Het is volgens hem niet de bedoeling om de commerciële banken te beconcurreren. Doel van het CBC-instrument is dat er een doorwerking plaatsvindt naar de rentetarieven van de commerciële banken. Volgens Gaurisankar zijn de commerciële banken nog erg terughoudend. Er zal volgens hem, een stukje gewenning moeten plaatsvinden, omdat bij bepaalde banken er nog zorgpunten zijn over de hoge rentes en wat er kan gebeuren met klanten die bijvoorbeeld kredieten hebben en door een systeemverandering, hoge rentes zullen betalen. ‘’Door dit zorgpunt kunnen de commerciële banken minder makkelijk de renteontwikkelingen van de Centrale Bank volgen. Op termijn zal deze verandering voor wat betreft de rentes, wel moeten geschieden”, aldus Gaurisankar

More
articles