Weinig personeel en onvoldoende neonatale zorg in AZP

De zorg is momenteel aan het ,infuus”. Haast alle ziekenhuizen worden getroffen door het wegtrekken van gekwalificeerd personeel. Door het voormelde, fenomeen ondergaat de zorg nog grotere problemen. Zo zijn er de afgelopen periode wegens de ontbrekende neonatale zorg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) drie baby’s overleden.

Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee en arts Dew Sharman, zegt in gesprek met De West, dat als er niet spoedig een oplossing komt voor dit probleem in het AZP, omdat er niet genoeg personeel en neonatale zorg is, er dan maar gespecialiseerde verpleegkundigen uit het buitenland gehaald moeten worden. Sharman zei, dat Cubaanse en Filippijnse verpleegkundigen in het verleden al in Suriname hebben gewerkt, dus dan zouden we die kant weer op kunnen kijken.

Volgens Sharman zou er ook gekeken moeten worden wat er op de lange termijn voor oplossingen moeten komen voor deze zorg. Sharman zei, op de lange termijn zou je mensen moeten opleiden, en voor het hebben van gespecialiseerde verpleegkundigen zou de opleiding dan minimaal twee jaren moeten duren. Sharman vindt, dat er meer en betere condities gecreëerd zouden moeten worden, waardoor we de gespecialiseerde verpleegkundigen in Suriname kunnen houden.

Sharman vertelde ook, dat het mogelijk is buitenlanders in een korte tijd in Suriname te kunnen hebben, omdat die mogelijkheid al bestaat deze snel te werven. “Maar voordat we buitenlanders binnen halen moeten er eerst zaken besproken worden over hoeveel de mensen moeten verdienen, waar ze gaan wonen. Ook moeten verblijfsvergunningen en werkvergunningen goed geregeld zijn”, aldus Sharman.

More
articles