Renten: ‘Brandstofprijs moet juist omhoog’

De voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Bryan Renten, heeft afgelopen week in een televisieinterview gezegd dat de brandstofprijs eigenlijk juist omhoog moet. Dit omdat er volgens hem momenteel subsidie op grote schaal plaatsvindt, maar dat veel brandstof wordt weggesmokkeld, of wordt gebruikt binnen sectoren die er behoorlijk aan verdienen en weinig of geen belasting afdragen. ‘’Op weekbasis wordt er zoveel gesubsidieerd, dat dit geld gebruikt zou kunnen worden binnen de zorgsector, of welke andere sector die het hard nodig heeft. De ,,kleine’’ porknokkers genieten ook van deze subsidie, ze verdienen behoorlijk, maar dragen relatief weinig af aan de staat. Bepaalde mensen hebben profijt, die dit eigenlijk niet zouden mogen hebben. Ook de illegale houtkap is er één van”, aldus de voorzitter.

Volgens Renten heeft de wereldwijde stijging van de aardolieprijs ernstige gevolgen voor het subsidiebeleid van de regering. ‘’Men moet steeds meer subsidiëren, zodat er brandstof gekocht kan worden. Hierdoor heeft men steeds minder geld, om bijvoorbeeld die medische sector te ondersteunen”, aldus de VSB-topman. Hij zei dat het van enorm belang is, dat de overheid er  slechts toe overgaat de groepen te subsidiëren die dat daadwerkelijk nodig hebben.

Volgens Renten klopt het niet, dat de olieprijzen zullen stijgen naar een bedrag rond SRD60. ‘’Zonder subsidie zullen de brandstofprijzen hooguit rond SRD30 per liter komen‘’, aldus de voorzitter. Hij zei dat het subsidiebeleid nu tot gevolg heeft, dat de koers zal blijven stijgen. Dit omdat volgens hem Suriname ook steeds minder is gaan produceren, maar wel steeds meer is blijven subsidiëren. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer SRD’s nodig zijn om de dollars aan te schaffen voor de brandstofimport. ‘’Koersstijging maakt dat de prijzen in de winkels blijven stijgen‘’, aldus Renten.

More
articles