Guyana is van plan miljarden dollars aan olie-inkomsten te investeren in de kapitaalprojecten van het land om capaciteit op te bouwen en infrastructuur te transformeren. Volgens vicepresident, Bharrat Jagdeo, is dit “absoluut noodzakelijk” om het meeste uit de meest lucratieve sector van het land te halen. Tijdens een recent Guyana Manufacturing and Services Association (GMSA) diner, benadrukte Jagdeo, dat “kapitaaluitgaven van vitaal belang zijn voor de groei van elk bedrijf”.
Jagdeo heeft keer op keer gepleit tegen het gebruik van de olie-inkomsten voor contante overdrachten aan huishoudens. De regering heeft aangegeven de voorkeur te geven aan een meer gerichte aanpak om de meest kwetsbaren te helpen. Jagdeo zei dat de regering zich niet zal bezighouden met de “onproductieve uitspatting” van haar olie-inkomsten.
Hij herinnerde eraan dat vanaf 2015, toen de vorige regering (nu oppositie) aantrad, het kapitaalbudget van het land tot 2020 afnam. “Dat was een verwaarlozing van de productiecapaciteit en de infrastructuur die nodig is voor toekomstige groei. We zullen niet in die val trappen waarbij we uitgeven aan de huidige kant van de begroting en uitgaven aan de kapitaalkant vermijden”, zei Jagdeo. De eerste terugtrekking van Guyana uit zijn Natural Resource Fund (NRF) wordt gebruikt om een kapitaal zwaar budget voor 2022 te ondersteunen, waarin aanzienlijke nadruk wordt gelegd op capaciteitsopbouw en infrastructurele transformatie, in overeenstemming met de plannen van de regering. De vicepresident had gezegd dat de regering duidelijk afwijkt van het maken van de fouten van andere olieproducerende landen die niet-duurzame uitgaven begonnen en vervolgens voor uitdagingen kwamen te staan vanwege een terugval in de olie-inkomsten.
Landen als Trinidad en Tobago (T&T) hebben dit meegemaakt. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) had de zaak van T&T onderzocht in haar rapport uit 2018, ‘The Dutch Disease Phenomenon and Lessons for Guyana: Trinidad and Tobago’s Experience’. Volgens de IDB, heeft de toenmalige administratie van T&T de overdrachten en subsidies in vijftien jaar vertienvoudigd. Van de 284,1 miljard TT aan fiscale inkomsten die tussen 1999 en 2015 zijn verzameld, heeft de regering 283,9 miljard TT alleen aan overdrachten en subsidies uitgegeven, schreef de IDB, en noemde het ‘hand-to-mouth’-uitgaven.
Bron: Oilnow.gy