Van Samson over protestanten:

‘Stopzetting spookambtenaren, moest ook een gestelde eis zijn’

Al dagen gaan er groepen de straat op, om te protesteren tegen het beleid van de regering Santokhi. Protestanten willen onder andere een verklaring inzake het financieel schandaal. Daarbij willen ze de hoge prijzen in de winkels teruggedraaid hebben. Ofschoon president Chandrikapersad Santokhi aangegeven heeft, wel in nationaal dialoog te willen gaan met de leiders  van het Team Organic, is het team van mening, eerst haar gestelde eisen ingewilligd te willen hebben, alvorens ze om de tafel gaat met de regering. VHP-parlementariër Cedric van Samson verklaarde in een reactie dat bij de gestelde eisen van het Team Organic, de regering alleen op basis van wetgeving bepaalde handelingen kan plegen, door bijvoorbeeld een bepaalde wet te veranderen. Voor het wijzigen van een bepaalde wet, zal die volgens Van Samson, eerst goedgekeurd moeten worden door De Nationale Assemblee. “Team Organic zegt, dat zaken eerst op orde gesteld moeten worden, maar als deze zaken eerst een nieuwe wet nodig hebben, dan zal het team wel een tijd op straat blijven”, aldus Van Samson.

Hij constateerde dat meer aandacht voor de zorgsector ook een van de gestelde eisen is van de actievoerders. Van Samson vertelde dat het overheidsapparaat één van het grootste problemen vormt en maakt dat er moeilijk meer investeringen gepleegd kunnen worden in onder andere de zorgsector. “Echter heb ik opgemerkt dat de actievoerders niet gevraagd hebben, het overtollig overheidsapparaat aan te pakken”, aldus Van Samson.

Het kan volgens Van Samson niet zo zijn, dat ambtenaren in dienst zijn, maar niet aan het werk verschijnen en toch maandelijks een salaris ontvangen. Van Samson vertelde, dat mensen wel moeten begrijpen, dat wanneer er een overtollig overheidsapparaat is, er vanwege de begroting weinig middelen over zijn om de gezondheidszorg, onderwijs en de veiligheid in het land, te garanderen. Van Samson haalde als voorbeeld aan, dat als alle 51 leden een dubbel salaris hadden, dit de 15.000 spookambtenaren nog lang niet overtreft, die allemaal een salaris toucheren en niet naar het werk verschijnen. “Bereken maar hoeveel gelden, de regering daar kan halen om in de gezondheidsszorg te investeren”, benadrukte Van Samson.

Van Samson vindt dat deze specifieke wetgeving uiteindelijk veranderd moet worden, omdat deze aangelegheid zich al jaren voordoet. Volgens de parlementarier is het zo ingeburgerd, dat zelfs de mensen die protesteren, ook deel uitmaken van deze kwestie, maandelijks een salaris ontvangen, maar niet ervoor werken. “Er zijn zaken die fundamenteel fout zijn in dit land. Men zal deze zaken echter doelbewust niet aanhalen. Als de protestanten echt postief demonstreerden, dan zou de eerste eis zijn alle betalingen van de spookambtenaren stop te zetten”, aldus Van Samson.

More
articles