Gedeeltelijk USD-bedrag beschikbaar gesteld aan oliemaatschappijen

Goudexporteurs en commerciële banken ingekomen

SOL Suriname N.V., heeft afgelopen maandag de algemene brandstoflevering aan de Surinaamse markt stopgezet. De oliemaatschappij had aangegeven, dat zij haar internationale en nationale leveranciers niet kan betalen, omdat zij niet over de nodige US-dollars kan beschikken. Sinds maandagmiddag stonden er daardoor lange rijen automobilisten voor de Gow2 pompstations, omdat die nog wel nog brandstof verkochten. Naar verluidt, zijn de oliemaatschappijen afgelopen dagen in gesprek gegaan met de regering en de Centrale Bank van Suriname. Overeengekomen werd om de pompstations vanaf woensdag weer te bevoorraden en te openen.
Naar verluidt, hebben de oliemaatschappijen en de regering gistermiddag een akkoord bereikt en is er voorlopig een gedeeltelijke oplossing gekomen. Zoals president Chadrikapersad Santokhi reeds gisterochtend aangaf, is er een regeling getroffen om een gedeelte van de US-dollars be-schikbaar gesteld te krijgen van goudexporteurs en de commerciële banken.

Wij vernemen, dat dit bedrag bij lange na niet genoeg is om de volledige rekening van de olieleveranciers te voldoen. Op basis daarvan hebben de oliemaatschappijen moeten onderhandelen met hun leveranciers om een regeling te kunnen treffen. Daardoor is er gisteren bewerkstelligd, dat de olieleveranciers wederom brandstof hebben geleverd.
Uit betrouwbare bron vernemen wij, dat de schuld bij de leveranciers van de oliemaatschappijen is opgelopen naar een paar miljoen USD. Volgens onze bron zullen de oliemaatschappijen hun rekeningen – die in de miljoenen lopen – eerst moeten voldoen, alvorens er weer optimaal olie geleverd zal worden door de buitenlandse leveranciers. Het oliebedrijf SOL had reeds in april dit jaar gesteld, dat het niet meer onder de kostprijs producten zou verkopen en verzocht toen al de regering, de brandstofprijzen marktconform te maken. De redactie van De West vernam, dat de SOL toen ook al had gezegd, dat als de pompprijzen niet onmiddellijk worden aangepast, zij de kraan zal dichtdraaien en geen olie meer zal leveren aan de pompstations. SOL stelde toen, niet van plan te zijn om de subsidie op brandstof te blijven voorschieten voor de overheid, die vanwege politieke redenen de olie onder de kostprijs blijft verkopen. De regering en de oliemaatschappij moeten conform de afspraken, de brandstofprijzen aanpassen volgens een overeengekomen prijscalculatiemethodiek. De nieuwe pompprijs moet minimaal op kostprijsniveau zijn en die is nu al hoger dan de huidige vastgestelde pompprijs.

More
articles