Boze bewoners Brokopondo barricaderen Afobakaweg

Bewoners van de dorpen Balinsoela en Nieuw-Koffiekamp, hebben de Afobakaweg gebarricadeerd. Dit, omdat een kleine groep goudzoekers haar werkzaamheden niet mocht voortzetten. De opdracht werd gegeven door Staatsolie Maatschappij N.V., omdat de goudzoekers zich in een gebied van het bedrijf bevonden.

De districtscommissaris (dc) van het district Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, benadrukte dat hij de bewoners heeft aangehoord. Zijn verzoek aan hen is, om de barricade op te heffen. De bewoners stelden, dat ze de organisatie die hiermee belast is, één week de tijd zullen geven om te komen met een oplossing.

Volgens Mendelzoon zijn er vaker beloftes gedaan aan de samenleving in Brokopondo, vandaar de woede van de bewoners. Ze vinden dat ze voor de gek worden gehouden door de regering.

De dc stelde dat er diverse problemen zijn die aangepakt moeten worden in het district. Hij zegt dat het probleem dat zich dwars door Brokopondo heen voordoet, gezond drinkwater is. Met de wateroverlast is het nog erger geworden, omdat die bronnen allemaal vervuild zijn. Alle dorpen hebben te kampen daarmee. Vanwege de wateroverlast staan verschillende kostgronden nog steeds blank, hierdoor kunnen de bewoners niet voorzien in hun levensonderhoud.

De weg naar Balinsula is deplorabel en de weg naar Asigrong wordt momenteel voor een deel aangepakt door Staatsolie. Na de staking was dat niet meer het geval, ondanks de dc het verzoek had gedaan, aan de grote bedrijven die gebruik maken van de weg. “Maar nu zie ik dat met de wateroverlast het bedrijf het voor zijn rekening heeft genomen, om te gaan werken aan de weg”, aldus Mendelzoon.

More
articles