Santokhi wil dialoog met leiders protestactie

Actievoerders: ‘Eisen moeten eerst ingewilligd worden’

Op en rond het Onafhankelijkheidsplein hebben velen gisteren geprotesteerd tegen het beleid van de regering. Daarbij is er een krachtig signaal aan de regering gegeven: ‘’Gooi het roer om of wegwezen.‘’ President Chandrikapersad Santokhi zei gisteren, dat hij bereid is met een afvaardiging van de actievoerders in dialoog te gaan. De president gaf aan, dat de regering zich inzet om beter te voldoen aan de verwachtingen van bredere lagen van de bevolking. Het proces van constante evaluatie en bijsturing zal volgens het staatshoofd, verder aangescherpt worden. ‘’Een groep Surinamers heeft gebruik gemaakt van hun democratisch recht om de regering een duidelijk signaal te geven. Als president zeg ik u, dat uw boodschap duidelijk is. Ik heb de ontevredenheid die leeft, gehoord en gezien. Ik begrijp die gevoelens. Ik wil daarom zonder twijfel stellen: Samenleving, u heeft mij aan uw zijde! Daarom roep ik zij, die vandaag hebben gedemonstreerd op, om zich te bundelen en een afvaardiging samen te stellen met wie ik graag in dialoog ga. Wat mij betreft een nationale dialoog, want alleen samen komen wij eruit. Polariseren of politieke spelletjes spelen, gaat ons land niet voorruit helpen‘’, aldus de president.

De leiders van de protestactie hebben gesteld dat zij pas in dialoog willen gaan als hun eisen zijn ingewilligd. Zij eisen onder andere het terugdraaien van de friends en family benoemingen, duurzame oplossing voor de zorgsector en duidelijkheid en transparantie in de case van het CBvS-schandaal. De leiders van de protestactie stellen voorts, dat de regering binnen 48 uur uitvoering moet geven aan de gestelde eisen. In een verklaring stellen de leiders het volgende: ‘’We hebben goede nota genomen van de inhoud en de strekking van het statement.

Het is ons en de Surinaamse samenleving opgevallen dat de toonzetting en de geest daarvan, een andere is dan de arrogante houding die wij van u gewend zijn. Tegelijkertijd spreken wij onze dank uit voor uw uitnodiging tot een gesprek. Helaas hebben wij die behoefte daartoe niet om in privé- of in klein verband met u conclaaf te treden. Wij willen achteraf niet het verwijt krijgen, dat we heulen met de regering voor eigen persoonlijk gewin. Een nationaal dialoog daarentegen, waarbij alle mediahuizen en ter zake deskundigen aanwezig zullen zijn, klinkt beter in de oren. Aangezien u ook niet concreet heeft aangegeven aan welke van de door ons gestelde eisen u bereid bent te werken, rest het ons aan te nemen dat dit een wenselijkheid is voor de toekomst.‘’ De trekkers van het protest verklaren voorts, ‘’dat ze geen zin hebben in samenweefsels van verdichtselen en geen boodschap hebben aan mooie woorden’’. ‘’Die zaken hebben we nu al twee jaar moeten aanhoren. Uw ‘kinderen‘ vallen niet meer onder uw ouderlijk gezag, hebben de status van volwassenheid bereikt en wensen ook dienovereenkomstig behandeld te worden.‘’

More
articles