Er wordt een nieuw traject ontwikkeld om de ophaal en verwerking van fecaliën op een milieuvriendelijke manier te doen geschieden. Het adviesbureau Bremen Overseas Research and Development Association (BORDA), is belast met de voorbereiding en heeft onlangs de plannen voor het nieuwe traject gepresenteerd aan minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Het adviesbureau zal samen met de belanghebbenden, achttien maanden werken aan een plan voor modernisering van het huidige systeem. Het project wordt gefinancierd door de Global Environment Facility (GIF), de Inter-American Development Bank (IDB) en het VN-Milieuprogramma (United Nation Enviroment Programme) UNEP).
Suriname gebruikt al jaren septic tanks. Als de tanks vol zijn, worden ze door kolkenzuigers leeggehaald. De tanks voldoen niet aan de huidige milieueisen. Ook zijn niet alle tanks goed geïnstalleerd en zijn veel afwateringsystemen slecht. Verder is het dumpen van fecaliën in de Surinamerivier milieuonvriendelijk.
Minister Tjon-Ahin erkent de noodzaak voor een milieuvriendelijk systeem, maar vraagt zich af, in hoeverre de stakeholders openstaan voor innovatie. Pedro Kraemer, regionaal directeur van BORDA, deelt de zorgen van de minister, maar zegt ook, dat er tijd zal worden uitgetrokken om alle betrokkenen bewust te maken van de vele voordelen die het nieuwe systeem biedt. “We maken ons grote zorgen over het proces om alle stakeholders zover te krijgen. Normaal gesproken duurt zo een project één tot anderhalf jaar. Nu zullen we dit op de een of andere manier iets sneller uitvoeren, met wat compromissen onderweg. Maar ik zou zeggen dat we tijd hebben om dit idee en alles wat we hebben afgesproken, te verkopen aan groepen die zich misschien niet op hun gemak voelen. Maar daarom is ons belangrijkste doel, ook nu in al in het begin, om al die mensen aan boord te krijgen”, aldus Kraemer.