Vogelvrij in een Vicieuze Satanische Cirkel?

Heren hebben een vrijbrief om dames op de werkplek straffeloos seksueel te molesteren. Werkende vrouwen en geliefden van deze en andere heren zijn echter even onveilig op de werkplek.

Ook heren is hetzelfde lot beschoren. Dus zowel dames als heren zijn vogelvrij in dit opzicht. Ik weiger te geloven dat ons rechtssysteem een ‘Advocaat van de Duivel’ vertegenwoordigt, ondanks dat de realiteit dit aan ons opdringt.

Wet niet in Werking

Er is namelijk een wet gemaakt om seksueel molest op de werkplek te bestraffen, maar die is niet in werking. Het Openbaar Ministerie zegt niets te kunnen doen zonder deze wet. Anderzijds zijn er wel verschillende klachten over handelingen die gekwalificeerd kunnen worden onder deze wet. Met deze stellingname geeft het Openbaar Ministerie een duidelijk signaal aan de Surinaamse natie dat dames en heren op de werkplek in deze fase vogelvrij zijn, dat wil zeggen rechteloos.

Hoe is dat mogelijk in een democratische rechtsstaat? Terwijl dit alles zich afspeelt en breed wordt uitgemeten in de pers en op sociale media, gedragen de drie machten zich opvallend vleugellam: Regering, DNA en de Staande en Zittende Magistratuur.

Als op deze wijze de drie machten invulling geven aan onze rechtsstaat, zijn wij dan niet vogelvrij in een vicieuze satanische cirkel? Dat betekent onder meer dat de fysieke, psychologische en maatschappelijke integriteit van elke persoon op de werkplek via bijvoorbeeld machtsmisbruik, angstinboezeming en bedreiging straffeloos kan worden aangetast.

Wat voor zin heeft het leven verder wanneer de inherente menselijke waardigheid je met de wet in de hand kan worden ontnomen? Daarenboven worden beklaagden wegens seksueel molest, die als zodanig een reëel gevaar voor zichzelf en de samenleving vormen, beloond. Al met al een rechtsvacuüm waarin mensenrechtenschendingen zegevieren.

Cultuur van Sodom en Gomorra

Het is ongelofelijk en verbijsterend dat ondanks seksueel molest op de werkplek vaker plaatsvindt, de beroepsgroepen zwijgen als het graf. Seksueel molest lijkt tot een cultuur van ‘Sodom en Gomorra’ te zijn verworden.

Vele toppers uit alle geledingen zouden dan medeschuldig zijn en, door armoede gedreven, gooien dames en heren hun waardigheid te grabbel door allerlei mensonwaardige handelingen toe te staan. De fysieke, psychologische en maatschappelijke gevolgen zullen niet uitblijven. Misschien zijn de uitspattingen onder de bevolking mede het resultaat van deze cultuur die de vicieuze satanische cirkel in stand houdt. Slecht voorbeeld besmet en wordt epidemisch: wat aan de top gebeurt, sijpelt door naar beneden.

Moreel Kompas

Wanneer het om geld of andere extrinsieke zaken draait, blijken voortvarend zwaardere straffen te worden gegeven in vergelijking met intrinsieke beschadigingen. Is dit niet tekenend voor het dehumaniseringsproces, indicatief voor het gebrek aan emotionele intelligentie en bepalend voor het moreel kompas van Suriname?

Ten slotte, seksueel molest verplaatst zich tijdens schafttijden naar hotelkamers, niet zelden naar Chinese winkels en ook naar de gym. Iem sabi! Denk erom, karma zuivert.

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD

Eerst het Volk, dan de Rest!

More
articles