Locale productiecapaciteit verhogen, ter bevordering grotere afzet op Europese markt

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft tegenover een lokaal medium gezegd, dat er op weekbasis 7 tot 8 veertig voet  containers met bacoven geëxporteerd worden, naar Trinidad en Barbados. Die markten kunnen een absorptie van ruim 15 containers aan. Sewdien is van mening dat LVV zijn productiecapaciteit eerst wil verhogen tot een bepaald niveau, alvorens het zich zal richten op de Europese markt.

Europa heeft een veel grotere markt, waarbij wij minimaal 40 tot 50 containers op weekbasis gereed moeten hebben voor de export, alvorens de schepen onze lading kunnen transporteren. Sewdien zegt dat hij onderhandeld heeft met de verschepingsmaatschappij CMA, en die heeft verklaard dat zij een  route heeft naar Europa, maar de lading zal pas ongeveer na vier weken aankomen in Europa.

LVV heeft na onderhandeling graag, dat reeds na maximaal 2 weken de lading aan bacoven aankomt in Europa. De CMA is bereid haar vaarschema dusdanig aan te passen, Als Suriname  kan garanderen dat het kan voldoen aan de vraag  minimaal 40 tot 50 containers op weekbasis aan te leveren. Daarvoor is er volume nodig om de  export te garanderen. LVV werkt eraan het volume aan productie te realiseren.

Sewdien zegt dat er intussen ondersteuning wordt verkregen van de Food and Agriculture Industries (FAI), om nieuwe aanplanten te verwezenlijken. “FAI heeft onlangs een overeenkomst getekend met een Nederlands-Zweeds bedrijf dat geïnteresseerd is in onze bacoven. Volgens hem is de vraag naar “advocaat” heel groot, dus zal de aanplant van advocaat en de gemberteelt op het areaal in Nickerie worden gedaan.” De FAI  zal zich gaan moeten diversiviseren en zich niet alleen focussen op één gewas namelijk bacoven, maar indien mogelijk  ook over zal gaan tot het telen van ander soort gewassen, die makkelijk teelbaar zijn”, aldus Sewdien.

More
articles