Neonatale zorg AZP in gevaar, gekwalificeerd personeel trekt weg

Kinderartsen hebben de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin, gisteren via een brief op de hoogte gebracht van wat er momenteel op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) gebeurt. De kinderartsen stellen in de brief, dat de neonatale zorg momenteel in gevaar is, het is in een code zwart terechtgekomen. Zo zijn baby’s die in de afgelopen periode dringend neonatale zorg nodig hadden, geweigerd.

In het kader hiervan vragen artsen de bewindsman spoedig in te spelen op de situatie. De kinderartsen stellen, dat dit probleem op het hoogste niveau aangepakt dient te worden.

De neonatale-zorg in het AZP heeft een landelijke functie, maar vanwege de ontstane situatie kan er geen zorg geboden worden. Voor sommige kindertjes hebben de kinderartsen een plekje kunnen regelen, maar voor twee was het jammer genoeg te laat en zijn ze komen te overlijden. Door het wegtrekken van gekwalificeerd personeel voor deze afdeling van de zorg, wordt het probleem alleen maar groter. Met ingang van 1 augustus 2022 zullen er nog meer bedden worden gesloten.

De kinderartsen moeten dan in overleg met de directie overwegen om de NICU te sluiten.

Ramadhin heeft inmiddels tegenover de media bevestigd, dat er later op de dag gesprekken met de kinderartsen en de directie van het ziekenhuis gevoerd zullen worden. Volgens de bewindsman is hier sprake van een vervelende situatie. ‘’Het is een vervelende situatie. Het heeft veelal te maken met niet genoeg adequaat personeel, terwijl wij wel gestart zijn met interne opleidingen in verhevigde tempo bij AZP en Covab. Dan nog is het niet voldoende‘’, stelt Ramadhin. Het ligt in de bedoeling om zo snel als mogelijk NICU-verpleegkundigen aan te trekken.

‘’Als kinderartsen zijn onze handen momenteel dringend nodig aan het bed van het Surinaamse kind en kunnen we ons niet permitteren om tijd te verspillen‘’, aldus de kinderartsen in de brief. Zij benadrukken dat de situatie vrij ernstig is en hopen daarom op een spoedige oplossing van de minister. Daarnaast vinden de artsen dat de dringende interventie van Ramadhin ook nodig is voor een salarisaanpassing voor de verpleging, zodat het gekwalificeerd personeel niet meer weg hoeft te trekken en ze tijdelijk meer gekwalificeerd personeel uit het buitenland op de NICU wordt geplaatst.

More
articles