‘NPS moet nauwer betrokken worden in regeringsbeleid’

Op 16 juli 2022 is het formeel twee jaar geleden, dat de inauguratie van president Chandrikaperad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk, plaatsvond. De politieke partijen (VHP, ABOP, PL en de NPS) die nu de regering vormen, kwamen in een regeerakkoord overeen, dat het beleid gezamenlijk en voornamelijk gevoerd zou worden om Suriname uit de financieel-economische situatie te halen. Echter ziet de samenleving dit niet terug in het beleid dat gevoerd wordt. ‘’De NPS had een betere rol kunnen vervullen in de regering‘’, zegt NPS-parlementariër Ivanildo Plein tegenover de krant.

De NPS levert volgens Plein wel haar bijdrage in het parlement, maar vanwege de korte spreektijden, ziet het er in vergelijking met de andere coalitiepartners, naar uit alsof de partij weinig doet voor de samenleving. Op deze manier ontstaat volgens Plein de indruk, dat de partij overgeslagen wordt. ‘’De NPS is nauwelijks terug te vinden in het regeerbeleid.

We leveren zeker onze bijdrage, maar we moeten beter betrokken worden‘’, aldus Plein.

Plein blikt wel tevreden terug op twee jaar coalitieregering en wil haar ook de tijd geven zaken te corrigeren. Maar hij betreurt het wel, dat bepaalde zaken momenteel verkeerd gaan. Volgens Plein is er mismanagement, dat dringend gecorrigeerd moet worden. ‘’We vinden het daarom jammer, dat de NPS niet terug te vinden is in het beleid. Ik heb ook het gevoel dat zaken misgaan, omdat niet een ieder gehoord wordt. De NPS heeft, qua aanpak van een dergelijke crisis enorm veel ervaring.

Dat is reeds bewezen.‘’ In dat kader zegt Plein, dat president Santokhi de gewezen president Ronald Venetiaan zou moeten raadplegen, als het om aanpakken van de crisis gaat. ‘’Santokhi zou Venetiaan zelfs als adviseur moeten nemen, omdat het is bewezen is dat de hij de crisis weet aan te pakken‘’, aldus Plein.

Kiesstelsel veranderen

Dat het kiesstelsel gewijzigd moet worden, is volgens Plein logisch. ‘’De roep dat het veranderd moet worden, is er ook. We kunnen niet in de tijd blijven steken, maar moeten wel rekening houden met de veranderingen die er hebben plaatsgevonden. Wetten zijn vaak vast aan elkaar, dus als je één wijzigt, moet de andere ook gewijzigd worden.

En dat is het geval met onze kieswet. We moeten gaan naar een wet, waar elke stem even zwaar weegt‘’, aldus Plein.

More
articles