Nederlandse waterdeskundige naar Suriname om aanhoudende overstromingen aan te pakken

Nederland heeft onlangs een waterdeskundige naar Suriname gestuurd, als onderdeel van het Dutch Risk Reduction-Team-programma (DRR-Team). Matthijs Kok, expert op het gebied van overstromingsrisicobeheer, zal de situatie beoordelen en advies geven aan de Surinaamse autoriteiten of en hoe een DRR-team de aanhoudende overstromingen kan aanpakken. De overstromingen in het land zijn al enkele maanden aan de gang.

Situationele beoordeling

Matthijs Kok zal naar Suriname reizen om in opdracht van het DRR-Team een ​​pre-scoping inschatting te maken van de huidige staat van de overstromingen. Op basis van die pre-scoping, en in nauwe samenwerking tussen de Surinaamse en Nederlandse autoriteiten, zal een beslissing worden genomen over mogelijk toekomstig deskundig advies via het DRR-Team-programma. De beoordeling is op 1 juli gestart en omvat diepgaande gesprekken met lokale belanghebbenden, waaronder het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing Suriname (NCCR), het ministerie van Openbare Werken en de Wereldbank. Matthijs Kok is momenteel hoogleraar overstromingsrisicobeheer/ assessment aan de TU Delft en medeoprichter van HKV, een in Nederland gevestigd ingenieursbureau met een specifieke expertise op het gebied van (overstromings)waterbeheer. Sinds de start van het programma is hij aangesloten bij het DRR-Team en heeft hij adviesrollen vervuld voor overstromingen in New Orleans, Ierland, Bhutan en Vietnam.

Maanden met extreme regenval

Na maanden van extreme regenval, en daaropvolgende overstromingen in het hele land, heeft Suriname dringend oplossingen nodig voor het wateroverschot. Als gevolg van de regen komt de Afobakadam – verantwoordelijk voor 60% van de energievoorziening van Suriname – onder toenemende druk te staan. Om een ​​doorbraak van de dam te voorkomen is het overtollige water geloosd, waardoor in het Brokopondo-district extra wateroverlast is ontstaan. Andere delen van het land hebben ook geleden onder de overstromingen en de enorme hoeveelheid water. Zeker 7 van de 10 districten zijn door de overheid tot rampgebied uitgeroepen. Veel bewoners werden gedwongen te evacueren en scholen werden gedwongen te sluiten. Bovendien zijn er gewassen verloren gegaan en zijn er gezondheidsrisico’s vastgesteld vanwege de onhygiënische watercondities. Ten slotte hebben de overstromingen aanzienlijke schade aangericht aan de lokale infrastructuur, zoals wegen en openbaar vervoer.

Nederlands Risk Reduction-Team

Dutch Risk Reduction-Team (DRR-Team) is een programma dat door buitenlandse overheden kan worden gebruikt om Nederland om steun te vragen voor het mitigeren of voorkomen van watergerelateerde risico’s in situaties van urgente rampen, zoals nu het geval is in Suriname. Een DRR-Team bestaat uit waterexperts over de volle breedte van disciplines. Het team geeft advies voor mogelijke oplossingen op korte en middellange tot lange termijn en een actiestrategie op basis van korte, snelle beoordelingsmissies.

More
articles