Olieprijs overschrijdt na jaren USD 100 per vat

De olieprijzen stegen vandaag, donderdag 24 februari, waarbij Brent voor het eerst sinds 2014 USD 100 per vat overschreed, nadat Rusland Oekraïne had aangevallen, wat de bezorgdheid verergerde dat een oorlog in Europa de wereldwijde energievoorziening zou kunnen verstoren. Nadat de Russische president Vladimir Poetin, toestemming had gegeven voor wat hij ‘’een speciale militaire operatie’’ noemde, zei de Oekraïense minister van buitenlandse zaken, Dmytro Kuleba, in een tweet, dat Rusland een grootschalige invasie van Oekraïne had gelanceerd en steden als doelwit had met wapenaanvallen.

Oekraïne zei dat Rusland militair materieel vanuit de Krim het land binnenbracht en non-stop cyberaanvallen uitvoerde. Het meldde tot nu toe één dode. Rusland is de op één na grootste olieproducent ter wereld en verkoopt zijn ruwe olie voornamelijk aan Europese raffinaderijen, en is de grootste leverancier van aardgas aan Europa, met ongeveer 35% van zijn aanbod.

Brentolie steeg tot maar liefst 103,78 dollar per vat, het hoogste punt sinds 14 augustus 2014, en bedroeg 103,18 dollar per vat om 0830 GMT, een stijging van USD 6,34 of 6,5%.

De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-futures stegen USD 5,48, of 6%, tot USD 97,58 per vat, na een stijging tot maar liefst USD 98,46, het hoogste sinds 11 augustus 2014.

De olieprijzen zijn sinds het begin van 2022 met meer dan USD 20 per vat gestegen uit angst dat de Verenigde Staten en Europa sancties zouden opleggen aan de Russische energiesector, waardoor de toevoer zou worden verstoord. Om de zorgen over de aanvoer te onderstrepen, steeg de premie van Brent in de eerste maand voor de future in de tweede maand met maar liefst 75 cent tot USD 3,54 per vat, het meest sinds 2011. “Deze groeiende onzekerheid in een tijd waarin de oliemarkt al krap is, maakt haar kwetsbaar, en dus zullen de prijzen waarschijnlijk volatiel en hoog blijven”, zegt Warren Patterson, hoofd van het grondstoffenonderzoek van ING.

Brent-ruwe olie bereikte voor het eerst sinds september 2014 de top van USD 100 per vat door spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel er nog geen sancties zijn op de energiehandel, hebben westerse landen en Japan dinsdag Rusland gestraft met nieuwe sancties voor het legeren van troepen in separatistische regio’s van Oost-Oekraïne en dreigden verder te gaan als Moskou een invasie van zijn buurland zou lanceren. “Het probleem is niet alleen het geopolitieke risico, maar ook de verdere onderdrukking van het aanbod”, zei OCBC-econoom Howie Lee.

“De Russische olievoorraad zal van de ene op de andere dag verdwijnen als ze worden geconfronteerd met sancties en de OPEC kan niet snel genoeg produceren om dit gapende gat te dichten.” Sommige leden van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC), zeiden deze week dat het niet nodig is voor de groep en haar bondgenoten om de productie verder te verhogen, aangezien een mogelijke deal tussen Iran en de wereldmachten over het nucleaire programma van de olieproducenten de voorraden zou vergroten.

De VS en Iran zijn verwikkeld in indirecte nucleaire gesprekken in Wenen die zouden kunnen leiden tot de opheffing van sancties op de Iraanse olieverkoop. Sommige OPEC-leden hebben echter al moeite om de huidige outputdoelstellingen te halen. Japan en Australië zeiden donderdag dat ze bereid waren hun oliereserves aan te boren, samen met andere lidstaten van het International Energy Agency, als de wereldwijde voorraden zouden worden verminderd door de vijandelijkheden in Oekraïne. “Terwijl westerse regeringen energietransacties waarschijnlijk zullen vrijstellen van sancties, zal de sneeuwstorm van nieuwe beperkingen veel handelaren dwingen buitengewoon voorzichtig te zijn bij het omgaan met Russische vaten”, aldus analisten van Eurasia Group in een notitie.

“Brent-olieprijzen zullen waarschijnlijk boven USD 100 per vat stijgen totdat er significante alternatieve voorraden beschikbaar komen, bijvoorbeeld een nucleaire deal met Iran of meer Amerikaanse schalie.” Iran drong er woensdag bij de westerse mogendheden echter op aan om “realistisch” te zijn over de nucleaire besprekingen en zei dat zijn toponderhandelaar terugkeerde naar Teheran voor overleg, die suggereert dat een doorbraak in zijn besprekingen niet aanstaande is.

Analisten waarschuwen ook voor een inflatoire druk op de wereldeconomie van USD 100 voor olie, vooral voor Azië, dat de meeste van zijn energiebehoeften importeert. “Stijgende olieprijzen komen op een bijzonder moeilijk moment”, zei HSBC-econoom Frederic Neumann.

“De achilleshiel van Azië blijft de enorme importbehoefte aan energie, waarbij de stijgende olieprijzen het komende jaar ongetwijfeld een flinke hap uit de inkomsten en de groei zullen halen.” De Brent-futures van de eerste maand zijn meer dan USD 60 gestegen vanaf hun dieptepunt in 2020 van minder dan USD 20 per vat te midden van de wereldwijde lockdowns om de verspreiding van COVID-19 in te dammen. Brent-forwardcurveprijzen suggereren dat de prijzen tot eind 2023 boven USD 80 per vat zullen blijven.

Bron: Reuters

More
articles