Installatie nieuw bestuur Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, installeerde op 18 februari een nieuw bestuur voor het Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector (FTBP). Uit dit fonds kunnen lokale ondernemers tegen gunstige voorwaarden leningen krijgen voor de voorbereiding van hun investeringen. Hieronder vallen onder meer de uitvoering van pilotstudies, subsectorstudies, marketingplannen, trainingen en certificeringen.

De instelling van het FTBP moet in samenhang gezien worden met andere maatregelen tot ondersteuning van de lokale particuliere sector. In dit verband kunnen binnenkort het Productie Krediet Fonds (PKF) en het Nationaal Agrarisch Ontwikkelingsfonds (NOFA) tegemoet gezien worden. En er zijn ook meer directe maatregelen om de productie te stimuleren, onder andere investeringen in het herstel van infrastructuur. Al deze maatregelen hebben tot doel de lokale particuliere productie goed op gang te brengen. Het uiteindelijke doel is een duurzame gediversifieerde economie die werkgelegenheid biedt en bijdraagt aan de betalingsbalans.

Het FTBP werd in november 1992 opgericht als onderdeel van een gericht pakket overheidsmaatregelen voor de bevordering en stimulering van particuliere investeringen. Het FTBP sloot aan op het Investeringsfonds Nederland-Suriname (IFONS) en heeft toen een goede rol vervuld. Het heeft aan de basis gestaan van verschillende bedrijven, maar sinds 2008 was er geen bestuur meer. De goede lessen van het FTBP uit het verleden, worden nu ingezet tot hernieuwde activering.

Bij de voorbereiding werd minister Achaibersing bijgestaan door Dharmradj Parohi, directeur van het ministerie van Financiën, adviseur Inder Rambharse en de president-commissaris van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) Reguillo Hira. Het FTBP wordt beheerd door de NOB.

Het nieuwe bestuur van het FTBP bestaat uit Drs. Jaswant Doekharan MPA namens F&P tevens voorzitter, Drs. Helyante MacDonald, vertegenwoordiger van de VSB en Drs. Aditpersad Moensi, vertegenwoordiger van de ASFA.

More
articles