‘Fouten in aktes werken stremmend in het maatschappelijk verkeer’

Tijdens de behandeling van de ontwerpwet, houdende wijziging van het Surinaams Burgerlijk Wetboek, gisteren in De Nationale Assemblee, is voorgesteld de procedure voor het wijzigen van fouten in aktes te versnellen. Momenteel liggen er 21.000 verzoeken om aktes te corrigeren bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Het aanbrengen van correcties in de aktes in een tijdrovend proces dat loopt via de procureur-generaal en de rechter. De trage gang van zaken dupeert burgers; zij moeten lang op hun stukken wachten.

De parlementariërs Genevievre Jordan (ABOP), Harriet Ramdien (VHP), Kishan Ramsukul (VHP) en Sidik Moertabat (VHP), hadden vorig jaar een initiatiefvoorstel ingediend om twee artikelen van het Surinaams Burgerlijk Wetboek te wijzigen. De wijziging houdt onder andere in dat het CBB meer slagvaardig te werk kan gaan, waardoor het aanbrengen van correcties minder tijd in beslag neemt. Indien de wet wordt goedgekeurd en aangenomen, zal de lange gang naar de rechterlijke macht voor aantoonbare fouten niet meer nodig zijn. Ramdien gaf aan dat de brongegevens van het CBB niet digitaal zijn. Ook worden veranderingen handmatig aangebracht. ‘’Hierdoor wordt de achterstand alleen maar groter, omdat er steeds fouten worden ontdekt’’, zei Ramdien.

De minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, is een voorstander van de wijziging in de wet. Indien de wet wordt aangenomen, kan de achterstand volgens hem worden ingelopen.

‘’De aktes van het CBB vormen een belangrijke bron van informatie binnen de bevolkingsadministratie, maar vroeger werden persoonsgegevens mondeling doorgegeven, waardoor er nauwelijks verificatiemogelijkheden waren.’’ Er zijn volgens Somohardjo, hierdoor veel fouten gemaakt in aktes van burgers. ‘’Op dagbasis worden er 50 tot 70 verzoeken voor correcties gemeld. Fouten in aktes van burgers werken stremmend, omdat ze zich niet vrijelijk kunnen bewegen in het maatschappelijk verkeer‘’, aldus Somohardjo. De huidige werkwijze neemt volgens hem onevenredig veel tijd in beslag. ‘’De verzoeken voor correctie stapelen zich op, dat vergt ook heel veel tijd en papierwerk’’, stelde Somo-hardjo, eraan toevoegend dat de regering voornemens is het CBB te transformeren. De manuele CBB-bestanden zullen dan gedigitaliseerd worden.

Somohardjo benadrukte, dat er aan gewerkt zal worden om verzoeken tot correcties van aktes in de wijkkantoren mogelijk te maken.

door Orsilia Dinge

 

More
articles