‘Gendergelijkheid kan pas als mannen zich minder arrogant opstellen’

Anno 2022 komt het nog vaak voor dat vrouwen worden beschouwd als ondergeschikt aan de man. Niet alleen in intieme relaties, maar ook op sociaal vlak en op de werkplek, is hier sprake van. Dit komt vooral omdat veel mannen heel vroeg in hun leven meekrijgen, dat ze superieur zijn ten opzichte van de vrouw. In de opvoeding zijn er vaak duidelijke verschillen tussen jongens en meisjes: jongens mogen fijn alleen op straat spelen, meisjes blijven thuis. Afgelopen zaterdag 19 februari werd het thema genderdiscriminatie van verschillende kanten belicht tijdens de Women’s Leadership Summit Suriname 2022.

Volgens Varsha Ramautar, sociaal en organisatiepsycholoog tevens docent aan de Anton de Kom Univer-siteit van Suriname, kunnen we dit vanuit de psychologie bekijken. ‘’Het is duidelijk dat mannen vroeger werden gezien als kostwinner. De vrouw zorgde voor de huishouding en de opvoeding van kinderen’’, zei Ramautar. Ze gaf aan dat de situatie wel verandert. ‘’Ik ben blij dat het heden ten dage wel al aan het veranderen is, want als we kijken naar Surinaamse samenleving waarin wij zitten, is de exacte man- en vrouwverdeling toch wel anders.” Ramautar is van mening, dat hoewel wij op een bepaalde manier zijn opgevoed, wij toch met de tijd mee zijn gegaan. “Ik mis wel nog steeds, dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden”, zei Ramautar. Volgens mensenrechtenactiviste Carla Bakboord, leveren vrouwen een aanzienlijke bijdrage aan de productie en winst van bedrijven, maar toch zijn zij heel kwetsbaar voor discriminatie en gender gebaseerd geweld op de werkplek, zowel op seksueel, geestelijk, financieel als fysiek gebied. Bak-boord, die het thema ‘Arrogantie van de macht’ belichtte op dit seminar, sprak over een diepgewortelde opvatting dat mannen superieur zijn boven vrouwen en dat vanwege die traditionele opvatting, vrouwen ondergeschikt zijn.

‘’Dit wordt beide seksen vanuit huis aangeleerd en de kinderen krijgen het op school mee, vanuit religieuze organisaties, via de media en literatuur.’’ Hoewel in de afgelopen jaren er vorderingen zijn geboekt in het streven naar gendergelijkheid, is er volgens Bakboord nog veel te doen in Suriname om te komen tot gelijkwaardigheid tussen man en vrouw in alle segmenten van de samenleving.

Bakboord voerde aan dat mannen in leidinggevende en machtsposities hun netwerken inzetten en zich hierdoor onaantastbaar wanen. Volgens Bakboord, krijgen deze mannen daadwerkelijk steun van hun netwerken, waardoor ze ongestoord werknemers kunnen intimideren. Ze haalde een recent besproken incident aan, waarbij een aanklacht van seksueel molest van een bankdirecteur onder de aandacht van de president-commissaris werd gebracht. Deze zaak is volgens haar vanwege de machtspositie niet verder behandeld. ‘’Door de arrogantie van macht zijn veel mannen hun moreel besef totaal kwijt en denken dat ze met hun molest en geweld weg kunnen komen. Velen komen er ook echt mee weg”, aldus Bakboord.

Panellid Steven Coutinho, voormalig bankier, was van mening dat een persoon zich aanpast aan zijn omgeving. ‘’Bijvoorbeeld als je op kantoor bent, dan pas je je gedrag aan met je collega’s, als je thuis bent dan vervul je de rol als ouder en als je bij je moeder bent, gedraag je je als een kind.’’ Elke situatie is volgens Coutinho anders en ons gedrag past zich aan de omstandigheden die zich voordoen aan. ‘’Wie ben jij en wie ben ik op dat moment. De omgeving geeft invulling aan wie je bent.’’

Coutinho haalde de Code van Hammurabi aan, het symbool van de Mesopotamische beschaving. Deze code is het fundament geweest voor een wetgeving waarbij vrouwen een ondergeschikte positie kregen. “Heel veel is overgenomen door de Code van Hammurabi en het Oude Testament is ook gebaseerd hierop en dat is vervolgens ook overgegaan in het Nieuwe Testament. Dit heeft het westerse denken enorm beïnvloed. Onze samenleving van vandaag is het resultaat van deze verhalen die zich duizenden jaren geleden hebben afgespeeld”, zei Coutinho.

“Willen wij gelijkheid creëren tussen mannen en vrouwen, dan moeten wij begrijpen hoe de verhalen tot stand zijn gekomen die ongelijkheid hebben gecreëerd. We moeten verder kunnen kijken dan de neiging van ons brein om een automatische invulling te geven aan ‘wie ben ik versus wie ben jij’’’, zegt Coutinho.

More
articles