Vogelgriep grote dreiging voor pluimveebedrijven

Al weken hebben pluimveebedrijven in de regio te maken met volgelgriep. Verschillende pluimveebedrijven hebben reeds gemeld, dat de vogelgriep een dreiging vormt voor de sector. Volgens de media zijn voor het eerst in jaren, boerderijen in Indiana, Virginia en Kentucky getroffen door vogelgriep. De vogelgriep heeft sommige landen zoals Mexico, ertoe aangezet om de invoer uit bepaalde gebieden te verbieden of te beperken.

Hoewel het nog niet duidelijk is hoeveel dit van invloed kan zijn op het aanbod, had de industrie al moeite om meer kippen en kalkoenen uit te broeden in de nasleep van de pandemie en het vriesweer dat vorig jaar de stroom op boerderijen uitschakelde. Hoewel exportverstoringen er in theorie voor kunnen zorgen dat er meer voorraden in de Verenigde Staten vast komen te zitten, zullen importeurs wellicht niet te lang willen stoppen met aankopen vanwege de vogelgriep elders in de wereld en omdat de vraag groot blijft.

Rannie Houwen, ondervoorzitter van de Coöperatieve Vereniging Pluimveehouders Suriname (CPVS), zegt in het programma Welingelichte Kringen, dat Suriname momenteel voor een groot deel afhankelijk is van geïmporteerde broedeieren. ‘’Dit is de trend van de afgelopen 5 tot 10 jaar geweest.‘’ Momenteel heerst de volgelgriep in Nederland. Houwen zegt, dat het binnenhalen van de volgelgriep, de totale pluimveesector kan nekken. ‘’Geen enkele boer wil vogelgriep hebben in zijn land, omdat het de totale sector kan vernietigen. Het gaat eigenlijk niet om de vogelgriep, maar om wat je eraan doet.‘’ Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft onlangs geadviseerd, om eerder broedeieren uit Brazilië het land binnen te halen dan van een ander land.

More
articles