CDC: ‘Covid-vaccinatie biedt bescherming aan baby’s bij zwangerschap’

Gezondheidsautoriteiten hebben onlangs verduidelijkt, dat zwangere vrouwen ook hun baby kunnen beschermen tegen Covid-19, als ze zich laten vaccineren.

Uit onderzoek is gebleken dat moeders die tijdens de zwangerschap twee doses van het Moderna- of Pfizer-vaccin toegediend kregen, ongeveer 60 procent de pasgeborenen minder risico liepen om in de eerste zes maanden na de zwangerschap, te worden opgenomen.

“De periode van zes maanden waarin baby’s een hoog risico lopen op ernstige ziekte, maar echter nog niet oud genoeg zijn om gevaccineerd te worden.

Het komt erop neer dat vaccinatie een heel belangrijke manier is om deze zuigelingen te beschermen”, aldus Dr. Dana Meaney-Delman, hoofd het onderzoek gepleegd op baby’s bij de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

De onderzoekers van de CDC en andere Amerikaanse instellingen en universiteiten, stelden dat Covid-19-antilichamen tijdens de zwangerschap waarschijnlijk via de placenta op de baby kunnen worden overgedragen en baby’s kunnen beschermen. “Wanneer mensen tijdens de zwangerschap een mRNA Covid-19-vaccin krijgen, bouwen hun lichaam antilichamen aan om zo te beschermen tegen Covid-19 en deze antilichamen zijn gevonden in navelstrengbloed, wat aangeeft dat de antilichamen waren overgedragen van de zwangere persoon op de zich ontwikkelende baby”, zei Meaney-Delman.

Het onderzoek omvatte gegevens over 379 gehospitaliseerde zuigelingen jonger dan 6 maanden, 176 met Covid-19 en 203 zonder Covid-19. Uit het rapport is gebleken dat de Covid-19-vaccinatie tijdens de zwangerschap, het risico op ziekenhuisopname van zuigelingen met Covid-19 met 61 procent verminderde.

De werkzaamheid na voltooiing van de vaccinatie vroeg in de zwangerschap was 32 procent en later in de zwangerschap 80 procent.

Delman vertelde dat het meest zorgwekkende dat ontdekt werd is dat de baby’s die met Covid-19 werden opgenomen op de Intensive Care Units (ICU), 88 procent geboren werd uit moeders die niet voor of tijdens de zwangerschap waren gevaccineerd, en de enige baby die stierf in het onderzoek was geboren uit een moeder die niet was gevaccineerd.

De onderzoekers ontdekten ook dat in totaal 15,9 procent van de moeders van de baby’s met Covid-19 werden gevaccineerd tijdens de zwangerschap, vergeleken met 32 procent van de moeders van baby’s zonder Covid-19.

“Er is echter geen risico voor zwangere vrouwen door vaccinatie, geen verhoogd risico op een miskraam in verband door vaccinatie en geen verband met onvruchtbaarheid”, aldus Delman.

More
articles