CDC herzien richtlijnen mondkapjes naarmate pandemie afneemt

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) herzien de richtlijnen voor mondkapjes en verschuift de focus naar ziekenhuisopnames ten gevolge van covid als een belangrijke maatstaf voor de ernst van de uitbraak en om te bepalen of gezondheidsveiligheidsprotocollen moeten worden aangescherpt, volgens CDC-directeur dr. Rochelle Walensky. “We moeten de ziekenhuiscapaciteit beschouwen als een extra belangrijke barometer”, vertelde Walensky woensdag tijdens een covid update van het Witte Huis. “We willen mensen een pauze geven van zaken zoals het dragen van mondkapjes”, zei Walensky.

De CDC bevelen momenteel aan dat mensen maskers dragen in openbare ruimtes, ongeacht hun vaccinatiestatus, als ze in een gebied wonen met een hoge virale overdracht. Bijna elke provincie in de VS heeft momenteel een hoge transmissie, volgens CDC-gegevens. Volgens de federale wet moeten mensen maskers dragen in vliegtuigen, bussen, treinen en andere vormen van openbaar vervoer. Staten zijn echter begonnen met het versoepelen van de volksgezondheidsmaatregelen, aangezien nieuwe infecties van de Omicron-variant snel afnemen vanaf hun piekniveau in januari. New York en Californië hebben maskermandaten voor bedrijven laten vallen, terwijl New Jersey ook zijn maskervereiste voor scholen heeft afgeschaft.

Jeff Zients, covid-responscoördinator van het Witte Huis, zei dat de regering Biden nauw samenwerkt met de gouverneurs van de staat, deskundigen op het gebied van volksgezondheid en bedrijfsleiders, aangezien de federale regering plannen maakt voor hoe de Amerikaanse covid-reactie eruit zal zien als de infectiegolf van de Omicron-variant afneemt. “We gaan naar een tijd waarin covid geen crisis is, maar iets waar we ons tegen kunnen beschermen en dat we kunnen behandelen”, zei Zients tijdens de briefing van woensdag. “De president en ons covid-team plannen actief voor de toekomst.” De VS meldden dinsdag gemiddeld ongeveer 136.000 nieuwe covid-gevallen per dag in de afgelopen week, een daling van 83 procent ten opzichte van het recordgemiddelde van meer dan 800.000 gevallen per dag op 15 januari, volgens een CNBC-analyse van gegevens van Johns Hopkins-universiteit. Nieuwe infecties nemen volgens de gegevens in bijna elke staat en DC af. Volgens een zevendaags gemiddelde van gegevens van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services vanaf dinsdag, liggen er ongeveer 85.000 covid-patiënten in Amerikaanse ziekenhuizen. Dat is lager dan de piek van bijna 160.000 op 20 januari.

“Omdat we minder gevallen hebben, zullen mensen zich meer op hun gemak voelen bij het afzetten van hun masker, maar we zullen zeker willen dat mensen de flexibiliteit hebben om er een te dragen als ze dat willen”, zei Walensky. De CDC-directeur merkte op dat mensen, ongeacht de transmissieniveaus in hun gemeenschap, 10 dagen een masker moeten dragen als bij hen de diagnose covid is gesteld. Omicron verspreidt zich sneller dan eerdere varianten, maar maakt mensen over het algemeen niet zo ziek als de Delta- of Alfa-variant. Terwijl infecties in de VS tot ongekende hoogten stegen, namen ziekenhuisopnames en sterfgevallen niet in hetzelfde tempo toe.

Ziekenhuizen staan ​​echter nog steeds onder enorme druk tijdens de Omicron-golf, omdat de variant ernstige ziekten kan veroorzaken bij niet-gevaccineerden, ouderen en mensen met een aangetast immuunsysteem. De medisch hoofdadviseur van het Witte Huis, dr. Anthony Fauci, vertelde de Financial Times vorige week dat de VS de “volledige pandemische fase van Covid-19 achter zich laat’’.

Bron: www.cnbc.com

More
articles