HET LAND REDDEN? HAHAHAHA!!

Gillmore Hoefdraad, oud-governor van de Centrale Bank van Suriname en tot juli 2020 nog minister van Financiën, is vrijdag 11 februari jl. niet in de zitting van het Hof van Justitie ter behandeling van zijn verzetzaak verschenen. Eerder was Hoefdraad reeds veroordeeld tot een straf van 12 jaar gevangenisstraf en had een geldboete van 500.000 SRD subsidiar 12 maanden hechtenis van de kantonrechter opgelegd gekregen. Bij een verzetzaak tegen een eerder uitgesprongen verstek vonnis, diende Hoefdraad fysiek aanwezig te zijn, hetgeen niet geschiedde.

Een duidelijke en aanneembare reden voor het niet present zijn van Hoefdraad, kon zijn raadsman, mr. Murwin Dubois, niet geven. Dubois stelde, dat zijn cliënt niet in de gelegenheid was op vrijdag voor het Hof te verschijnen. Het Hof stelde vervolgens,  dat zulks niet gekwalificeerd kon worden  als een goede en aanneembare reden. In dit geval werd het eerder uitgesproken verstekvonnis tegen Hoefdraad bevestigd. De tenlasteleggingen en de redenen waarom Hoefdraad een dergelijk verstekvonnis  werd opgelegd, zijn al vele malen en zeer uitgebreid, in deze krant en de rest van de media vermeld. Dat Hoefdraad thans uitgeprocedeerd is in dit land, is duidelijk en dat hij bij een eventuele terugkeer in Suriname gelijk in de boeien geslagen zal worden en naar de gevangenis afgevoerd, staat als een paal boven water. En zelfs als hij naar Suriname was teruggekeerd om op vrijdag jl. in de rechtszaal te kunnen verschijnen, zou hij gelijk aangehouden worden.

Zijn aanhouding zou op Zanderij of aan ‘s lands grenzen in Albina of Nieuw Nickerie, hebben plaatsgevonden. Zelfs op de zitting van het Hof, zou zijn onmiddellijke gevangenneming zeer vermoedelijk hebben plaatsgevonden. En dat wist deze deelhebber aan een criminele organisatie die het land voor miljoenen aan SRD en dollars heeft bestolen, maar al te goed. Waarom vluchtte de man razendsnel het land uit, na de inauguratie van president Santokhi in juli 2020? Als je volslagen onschuldig bent, waarom loop je dan zo snel via Nickerie het land uit richting Guyana? De man zit nu vrij en blij op Cuba na via Guyana eerst naar Curaçao te zijn uitgeweken en daarna naar de Domincaanse Republiek. Daar vertoefde hij enige tijd. Nadat het hem duidelijk werd, dat Interpol hem zou aanhouden en de uitlevering in het verschiet zou liggen, verkaste hij richting Cuba, waar hij een riant verblijf heeft en goed in de slappe was schijnt te zitten. Van daaruit geeft hij zijn strafpleiters instructie en brengt ook nog de euvele moed op, een grote waffel op te zetten. In een verklaring die door zijn advocaat werd voorgelezen, stelt Hoefdraad dat hij zijn werk altijd naar eer en geweten heeft gedaan. Hij zou als minister altijd naar oplossingen gekeken hebben om de financieel-economische ‘’shock’’ op te lossen. Hoefdraad geeft aan dat deze oplossingen niet altijd volmaakt waren, maar het uiterste werd gedaan om de economie te herstellen. Hoefdraad en de NDP-regering zouden volgens zijn zeggen, alles hebben gedaan om het land draaiende te houden. Deze acties werden door Hoefdraad, in de voormelde verklaring ondernomen om het land te redden, al waren die niet altijd volmaakt, maar nooit met slechte intenties, om zo te voorkomen dat alles zou instorten. Hoefdraad moet zich diep schamen en zich afvragen, of het niet schofterig en beledigend naar de Surinaamse samenleving is, met een dergelijk verklaring uit te komen.

De man was een monetaire beunhaas, die binnen de kortste keren de monetaire reserves op de Centrale Bank, die dienen ter dekking van de waarde van de SRD, zodanig heeft aangetast, dat de SRD reeds in 2014 een aanmerkelijke depreciatie, had te ondergaan. In 2014 had Hoefdraad al een vreselijke ravage aangericht in de monetaire reserves van ons land, die overwegend bestond uit goud en dollars. Omdat hij wist wat voor koersverliezen ter waarde van miljarden SRD hij had aangericht, verbood hij vanaf 2015, jaarverslagen van de moederbank, uit te brengen. Via lokale leningen bij banken en leningen in valuta in het buitenland, trachtte hij het land verder te draaien, wetende dat de staat deze schulden niet binnen een redelijke en verantwoorde termijn, zou kunnen terugbetalen. Hoefdraad manoeuvreerde Suriname in een positie, waarbij de staat volkomen op andermans zak ging leven en dat vanaf 2014 tot 2020. Volkomen financieel wanbeleid van een statisticus, die nooit de voormelde posities had mogen innemen. Hoefdraad heeft binnen zijn financieel-economische en monetaire incompetentie, Suriname niet gered, maar doelbewust en veelal op misdadige wijze naar de bliksem geholpen, en ook dit land in de zwaarste economische crisis sinds de staatkundige onafhankelijkheid geleid. Zijn kongsie, gesloten met de leiding van de SPSB, geven zijn misdadig handelen aan en laten ook zien dat hij niet alleen handelde, maar in een misdadig collectief. Het is dan ook niet vreemd, dat de directeur van de SPSB, Kromosoeto, samen met hem in de beklaagdenbank zijn beland. Het gewoon plunderen van de valutakasreserves en termijndeposito’s  ter waarde van 197 miljoen dollar van de commerciële banken, ondergebracht bij de Centrale Bank onder zijn pion Van Trikt, accentueert de misdadigheid van Hoefdraad en zijn paarse vrienden, die hij met nadruk wenst te zien als het redden van Suriname. Hoefdraad en de topfiguren in de NDP hebben dit land financieel geplunderd en met een enorm schuldenvraagstuk achtergelaten, dat staat voor elk weldenkend  en redelijk goed opgeleid mens in dit land, als een paal boven water. Als er nu echt iets moet worden gedaan in het voordeel van dit land, is het op een juiste en prudente wijze het te redden, en zeker niet door het toepassen van de misdadige Hoefdraad en Kromosoeto methoden. Suriname kan alleen nog gered worden als we harder gaan werken, meer produceren  en exporteren  en zeker niet door vrienden te verrijken en telkenmale de Centrale Bank leeg te roven, want dat is al vele malen gebeurd nadat de NDP daar dieftige governors neerzette. We hebben Goedschalk en Hoefdraad als uitmundende voorbeelden van malversaties, fraude en pure diefstal gehad en hopen dat het Surinaamse volk voortaan zo verstandig is niet meer te stemmen op onkundig en vooral currput dieftig schuim, dat zeker en nimmer meer op de moederbank mag worden aangesteld.

More
articles