Alle fruitcontainers uit Zuid-Amerika moeten worden gecontroleerd

Rotterdam en Antwerpen gaan strijd aan tegen drugssmokkel:

In een ideale wereld gaan alle fruitcontainers door de scanner en wordt straks elke lading drugs onderschept. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De douane mist de middelen en er bestaat vrees voor overrijp fruit. Wil de douane elke container met bananen en ander fruit uit Zuid-Amerika in de haven van Vlissingen (Nederland) door de scanner halen, dan moeten er honderden extra douaniers aangetrokken worden. Ook is er veel meer apparatuur nodig om koelcontainers met fruit te scannen. ‘’De douane kan nu ongeveer 10 procent van de ongeveer 60.000 fruitcontainers die elk jaar worden overgeslagen in Vlissingen controleren’’, zegt woordvoerder Bob van ‘t Klooster van de douane.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, wil de strijd tegen drugssmokkel opvoeren. Samen met zijn Antwerpse collega Bart De Wever, is hij een offensief begonnen omdat de havens van Rotterdam en Antwerpen worden ‘’overspoeld’’ met cocaïne uit Zuid-Amerika. De twee burgemeesters zijn net terug van een meerdaags bezoek aan Colombia, Panama en Costa Rica in de hoop samen te werken en zo meer drugs te onderscheppen. In een brief aan premier Mark Rutte, stellen Aboutaleb en De Wever, dat zij willen dat elke container uit Zuid-Amerika wordt gescand.

Hoewel de haven van Vlissingen door beide burgemeesters niet is genoemd, is die de laatste jaren een aanvoerroute geworden voor cocaïne.

Vaak zitten de drugs verstopt in koelcontainers met bananen en in dozen fruit. In april 2020 beleefde de Zeeuwse haven de grootste drugsvangst ooit: 4500 kilo cocaïne. Nadien werden er nog kleinere partijen coke onderschept. In 2021 werd 250 kilo van het witte poeder gevonden in Vlissingen, maar dat zegt lang niet alles over het aantal kilo’s gesmokkelde drugs.  Afgelopen maand stuitten duikers op 100 kilo cocaïne in de Vlissingse Scaldiahaven en onderschepte de douane 42 pakketjes cocaïne met elk een gewicht van 22 kilo, die verborgen zaten in oranje veiligheidshesjes.

‘In een ideaal scenario scan je containers al bij vertrek in Zuid-Amerika’

Havenbedrijf North Sea Port steunt het pleidooi van Aboutaleb, mede omdat Vlissingen één van de grootste fruithavens in Noordwest-Europa is. ‘’In een ideaal scenario scan je containers al bij vertrek in Zuid-Amerika. Maar het is wel het verhaal van Rotterdam, wij ondernemen niet meer actie dan we al hebben gedaan.”

North Sea Port heeft twee jaar terug samen met de haven van Moerdijk een plan gemaakt om drugssmokkel te bestrijden. Dat gaat van havenmedewerkers weerbaarder maken tegen drugscriminelen, betere beveiliging van terreinen tot persoonsverificatie via vingerafdrukken en/of irisscanners. Ook kunnen big data (meetbare gegevens over straten, wijken en steden, red) helpen om malafide transportbedrijven te identificeren.

Fruithandelaren in de Rotterdamse regio juichen de strijd tegen cocaïnesmokkel toe. Maar of de 100 procentscontrole zoals burgemeester Aboutaleb wil, een goed idee is? ‘’Het is niet zo simpel als een paar scanners neerzetten’’, zegt Peter Bouma van Fruit Market International (FMI) in Barendrecht, één van de grootste importeurs van limoenen van Europa. “Er moet 24/7 personeel klaar staan en de werkwijze moet anders, zodat ze direct kunnen worden gecontroleerd. Zelfs nu blijkbaar maar 1 procent wordt gescand, hebben we te maken met vertragingen van een dag, soms twee dagen en soms nog langer.’’ Kostbare dagen, zo stelt Rob van Opzeeland, directeur van onder meer de Rotterdam Fruit Wharf aan de Merwehaven. ”Elke dag wachten is het fruit weer een dag ouder, terwijl het maar kort houdbaar is.’’ En hoe rijper het fruit, hoe minder het oplevert.

Bron: www.pzc.nl

More
articles