Ondanks liberalisatie rijstsector blijft SPBA aandringen op interventie LVV

Met de komende padieoogst in zicht, die eind februari moet beginnen, doet de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), wederom een beroep op de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Prahlad Sewdien, om samen met de padieproducenten de padieprijs vast te stellen. In een schrijven van vrijdag 4 december 2021, gericht aan de minister, stelt de SPBA dat de rijstboeren hebben vernomen dat volgens de verwerkers, de prijzen dit seizoen lager zouden liggen dan de opkoopprijzen van het vorig seizoen. De boeren hebben hun bezorgdheid hierover geuit bij het SPBA-bestuur. Zij vrezen dat zij door een te lage opkoopprijs voor hun padie, verlies zullen lijden, omdat door de hoge productiekosten de investeringen groter zijn geweest. “De prijzen van inputs, zoals brandstof, smeermiddelen, kunstmest en chemicaliën, zijn in het afgelopen seizoen enorm gestegen”, zegt SPBA-voorzitter Oemraw aan de krant.

In de brief aan de minister wordt ook gevraagd hoe het staat met het Productschap Rijst, waarover er al zoveel is gezegd. De SPBA zegt niets meer daarover te hebben gehoord. De associatie is van mening dat door het in werking stellen van een productschap, er geen problemen meer zullen zijn met de padieprijs en de exporten van padie en padieproducten. Volgens de SPBA wordt er nu minder geëxporteerd, waardoor de verwerkers voor een lagere prijs de padie willen opkopen.

De verwerkers geven volgens Oemraw aan, dat ze nog een grote voorraad padie in de schuren hebben en dat de transportkosten erg hoog zijn, waardoor er verlies wordt geleden. In het schrijven wordt ook aandacht gevraagd voor de boeren die al enige tijd wachten op kwijtschelding van hun lening via het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) en de restitutie en korting op diesel, zoals eerder was afgesproken. De SPBA stelt in het schrijven dat zij verwacht snel een antwoord van de minister tegemoet te zien, “aangezien het ministerie er baat bij heeft de continuïteit van de rijstproductie te waarborgen”. De brief is ondertekend door SPBA-voorzitter Oemraw namens de boeren van Nickerie, Coronie en Saramacca.

More
articles