Risico op nieuwe hartproblemen stijgt na Covid-19

Uit een groot onderzoeken naar Covid-19 blijkt, dat lang na herstel van Covid-19, mensen een aanzienlijk hoger risico hebben op nieuwe hartproblemen. Verder onderzoek is nodig om de bevindingen te bevestigen. Onderzoekers van het Amerikaanse Department of Veterans Affairs, hebben gekeken naar het aantal nieuwe cardiovasculaire problemen bij 153.760 personen die besmet waren met het coronavirus voordat vaccins beschikbaar waren, 5,6 miljoen mensen die het virus niet opliepen en nog eens 5,9 miljoen mensen van wie de gegevens vóór de pandemie waren verzameld.

Gemiddeld een jaar na hun herstel van de acute fase van de infectie hadden de overlevenden van Covid-19 een 63 procent hoger risico op een hartaanval, een 69 procent hoger risico op een problematisch onregelmatig hartritme, een 52 procent hoger risico op een beroerte, een 72 procent hoger risico op hartfalen en een bijna drie keer hoger risico op een mogelijk dodelijke bloedstolsel in de longen in vergelijking met de andere twee groepen, volgens een rapport dat maandag in Nature Medicine is gepubliceerd.

‘’De verhoogde risico’s onder voormalige covid-patiënten waren duidelijk bij jong en oud, zwarten en blanken, mannen en vrouwen, mensen met en zonder diabetes en met en zonder nierziekte, evenals bij rokers en niet-rokers’’, zei Ziyad Al-Aly van de VA St. Louis Gezondheidszorgsysteem en Washington University in St. Louis. De risico’s waren hoog, zelfs bij mensen die milde Covid-19 hadden en daarvoor niet in het ziekenhuis hoefden te worden opgenomen, merkte hij op in een Twitter-thread.

“Covid heeft echt niemand gespaard”, zei Al-Aly tegen Reuters. “Mensen met Covid-19 moeten op hun gezondheid letten en medische hulp inroepen als ze symptomen ervaren zoals pijn op de borst, druk op de borst, hartkloppingen, zwelling in de benen, enz.”

Bijwerkingen mRNA-vaccin niet erger bij kankerpatiënten

Covid-vaccins die gebruikmaken van mRNA-technologie, veroorzaken geen extra kortetermijnbijwerkingen bij kankerpatiënten, suggereert een nieuwe studie.

Onderzoekers ondervroegen 1.753 ontvangers van twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin, van wie ongeveer twee derde een voorgeschiedenis van kanker had en ongeveer 12 procent van hen chemotherapie, immunotherapie, bestralingstherapie of een operatie onderging voor hun ziekte. Meer dan 90 procent van de kankers betrof solide tumoren.

Het is aangetoond dat het Pfizer-vaccin in dergelijke gevallen goed werkt. Mensen met en zonder kanker rapporteerden vergelijkbare percentages pijn op de injectieplaats, spierpijn, gewrichtspijn, koorts, koude rillingen, hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid, meldde het onderzoeksteam in de Journal of the National Comprehensive Cancer Network.

Over het algemeen werden symptomen na vaccinatie gemeld door ongeveer 73 procent van de patiënten, ongeacht of ze kanker hadden, waarbij pijn op de injectieplaats de meest voorkomende bijwerking was.

Eerdere studies hebben de aarzeling van vaccins bij kankerpatiënten gevonden, merkten de onderzoekers op.

‘’De schade van covid wordt verergerd voor patiënten met kanker die vaccinatie hebben geweigerd”, zeiden ze. “Onze gegevens, in combinatie met die uit andere bronnen, tonen aan dat het mRNA-Covid-19-vaccins goed worden verdragen door patiënten met een voorgeschiedenis van kanker, inclusief degenen die een actieve behandeling krijgen.”

Bron: Naar Reuters

More
articles