Regering voert breed scala aan economische hervormingen door

“We repareren niet alleen het dak.  Gezien de ernst van de situatie die wij toen hebben overgenomen, moeten wij een geheel nieuw fundament bouwen. Onder president Santokhi heeft onze regering onmiddellijk stappen ondernomen om het huis van Suriname weer op orde te krijgen. We voeren een breed scala aan economische hervormingen door en zijn reeds belangrijke toezeggingen nagekomen. Ons budget voor 2021 bevat belangrijke fiscale maatregelen, waaronder het verhogen van de omzetbelasting, het implementeren van btw, het verhogen van het royaltytarief voor kleine goudzoekers, het beperken van de nominale loonsverhogingen en het vaststellen van een tijdlijn om de elektriciteitssubsidie geleidelijk af te schaffen. We hebben de officiële en parallelle wisselkoersen op één lijn gebracht en een nieuw monetair beleidskader ontworpen en uitgevoerd, waarmee we een einde maken aan de financiering van de overheid door de Centrale Bank”, aldus de minister van Financiën Armand Achaibersing onlangs in een interview met Global Capital.

De aanpak van de regering Santokhi is gebaseerd op het doorvoeren van structurele hervormingen en de alomvattende behandeling van de schuldenproblematiek. “Geconfronteerd met de schuldproblemen, besluiten sommige regeringen om hervormingen uit te stellen of komen met een selectieve benadering van schuldeisersparticipatie, onvoldoende schuldverlichting, minimale hervormingen of geen IMF-programma. Wij zijn van mening dat de uitvoering van onze agenda voor structurele hervormingen zal zorgen voor een meer welvarende toekomst voor Suriname”, aldus Achaibersing. Het IMF-programma zal volgens de minister, ‘’een katalyserend effect hebben op het mobiliseren van financiële en technische ondersteuning van internationale ontwikkelingspartners en zal in de toekomst de aantrekkelijkheid van Suriname als investeringsbestemming verbeteren’’.

“Deze hervormingen worden uitgevoerd volgens het plan van de regering en uit de fiscale gegevens blijkt, dat de regering zich blijft inzetten voor fiscale verantwoordelijkheid. De btw vervangt de sales tax vanaf 1 juli 2022.

De elektriciteitstarieven van Suriname bedragen nu gemiddeld USD 0,04 per KWH ( ongeveer 30% van break-even), na in juli met 100 procent te zijn verhoogd, en de regering heeft toegezegd de tarieven met nog eens 25 procent te verhogen voor mei 2022. De gemiddelde tarieven zullen periodiek worden verhoogd om tegen eind 2024, volledig kostendekkend te zijn.” Bron: https://www.globalcapital.com/article/29opqjqx7dov82662s4jk/emerging-markets/em-latam/suriname-to-offer-creditors-oil-linked-bonds-sees-unique-esg-opportunity-in-restructuring

More
articles