JusPol introduceert digitaal systeem voor naturalisatieproces

De minister van Justitie en Politie (JusPol), Kenneth Amoksi, heeft na de vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) inzake de naturalisatie van een aantal personen, een meeting gehad met het team dat bezig is met de digitalisering van het naturalisatieproces. De minister wil dat het naturalisatieproces digitaal verloopt, omdat het gehele proces dan veel minder tijd in beslag neemt. De minister had reeds in december 2021, werkinstructies gegeven voor het opzetten van een dergelijk systeem. Bij het huidige naturalisatieproces worden document niet via een centraal computersysteem ingediend, waardoor de afhandeling veel tijd in beslag neemt. Ook is hierdoor het proces onoverzichtelijk.

Met het nieuwe digitaal systeem wordt het mogelijk voor aanvragers van de Surinaamse nationaliteit om hun aanvraag volledig digitaal te doen en bij te houden. Ook de klantvriendelijkheid naar de aanvrager wordt met dit systeem verbeterd, omdat aanvragers de exacte status van hun aanvraag digitaal kunnen natrekken. Ook zal dit systeem helpen om aanvragen vlotter dan het huidige proces af te handelen.

‘’Voor het personeel van het ministerie en met name de afdeling Vreemdelingenzaken, is dit systeem een positieve vooruitgang’’, zegt de waarnemend onderdirecteur van Vreemdelingenzaken mevrouw Kindooi. ‘’Met een digitaal systeem kan er intern veel betere controle plaatsvinden. Ook kunnen werkprocessen sneller verlopen en documenten makkelijker beheerd worden.’’

De testversie van het systeem is intussen af en is gepresenteerd aan het ministerie. In februari begint het ministerie met het intern testen van dit systeem en vanaf april start de pilotfase waarbij het groter publiek ook gebruik kan maken van het systeem. Na de pilotfase en eventuele aanpassingen die nodig zijn, wordt het systeem permanent in gebruik genomen in mei 2022.

More
articles