‘Covid-golf heeft hoogtepunt in bepaalde landen nog niet bereikt’

Afgelopen zeven dagen, 7% stijging aan doden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zeer recentelijk gesteld, dat sinds de komst van de Omicron-variant, er wereldwijd meer dan 500.000 mensen zijn komen te overlijden aan Covid-19 gerelateerde ziekten.  “Wat de WHO echter het meest zorgen baart, is de permanent stijgende trend in sterfgevallen. Dit zijn vijf opeenvolgende weken van verhoogde sterfgevallen”, aldus  Maria van Kerkhove, technisch directeur van de WHO. In de afgelopen zeven dagen werden er 68.000 doden geregistreerd, een stijging van 7% ten opzichte van de voorgaande week. Van Kerkhove vertelde, dat vaccinatie het centrale punt blijft om ernstige ziekte en sterfte te voorkomen, met onderzoeken die aantonen, dat sterfte en ziekenhuisopnames tot 97 keer hoger liggen onder niet-vaccineerde populaties. Van de 500.000 doden vielen er 100.000 in de Verenigde Staten (VS), voornamelijk onder de niet-gevaccineerde bevolking. Van Kerkhove benadrukte, dat de meer dan 10 miljard doses wereldwijd aangetoond hebben, dat ze effectief werken.

“Het coronavirus blijft gevaarlijk en we bevinden ons nog steeds in een gevaarlijke situatie”, waarschuwde Van Kerkhove.

Dodental Brazilië

De WHO verduidelijkte vervolgens, hoe de pandemie in Zuid-Amerika weer aan kracht wint. “Zo staat Brazilië in de afgelopen ze-ven dagen al op de derde plaats met het hoogste aantal doden van Covid-19. Er vielen 5.600 doden, bijna tien keer zoveel als in eind december”, aldus de WHO. Het bu-reau wijst erop, dat sommige landen het einde van de crisis naderen, terwijl vele an-dere landen nog steeds een toename zien. “Op veel plaatsen heeft de golf zijn hoogtepunt nog niet bereikt. We zitten nog midden in de pandemie”, aldus Van Kerkhove.

More
articles