OMICRON ALS EXCUUS

Ik heb hoofdpijn, koorts en ben snotterig, voel me dus helemaal niet goed en weet eigenlijk niet wat ik moet doen. Heb ik nou gewoon griep, of heb ik te maken met Covid-19, zijn Delta-variant of de jongste Omicron-variant? Ik ben wel een of twee keer gevaccineerd en heb al veel over Omicron gehoord en gelezen en weet eveneens dat Omicron een mild ziekteverloop heeft, vooral bij mensen die al een of twee keer gevaccineerd zijn. Moet ik nu toch maar gaan swabben, of kies ik ervoor gewoon mezelf te testen en bij een positieve uitslag, thuis uit te zieken?

Allemaal vragen die beantwoord moeten worden. Het lijkt ons toch wel verstandig, bij de voormelde verschijnselen professionele hulp te zoeken en geen doktertje te gaan spelen, want het kan goed fout aflopen. Alvast weet je als zieke, niet of je nou te maken hebt met de oorspronkelijke stam Covid-19, de Manaus-variant, Delta of Omicron. Dat wijst de swab niet uit. De swab vertelt je alleen of je positief bent en wat je zou moeten doen, om van de infectie af te komen. Het is oliedom om er per definitie vanuit te gaan, dat bij het hebben van de voormelde verschijnselen, het om de milde variant Omicron zou gaan, terwijl het bij medici al geruime tijd duidelijk is, dat de Delta-variant nog steeds dodelijke slachtoffers maakt in ons land. We mogen daarom onze ogen geen moment sluiten voor de realiteit en denken dat Covid-19 en zijn varianten op hun retour zijn en dat bij hoofdpijn, koorts, rugpijn en verkoudheid, we te maken hebben met de traditionele en welbekende griep, waar je overigens ook dood aan kan gaan. Als we kijken naar de dagelijkse besmettingen en het aantal doden vanaf het begin van dit jaar, dan mogen we er gerust vanuit gaan dat Colvid-19 , Delta en Omicron de veroorzakers zijn van de huidige ellende, en dat we ons toch nog en aanhoudend aan de MoHaNa-regels dienen te houden. Omicron mag ons geen moment ertoe brengen, te denken dat het allemaal wel zal meevallen als je de welbekende verschijnselen die bij Covid-19, Delta en Omicron horen, hebt. Het is wereldwijd al bewezen, dat deze verstikkende longziekte die ook nog lang naweeën kan veroorzaken, niet discrimineert en nog zwaar aanwezig is in ons land. In veel landen wordt daarenboven het boosteren geadviseerd om de ziekte zo goed als mogelijk buiten de deur te houden.

Ook is het gebleken dat er in Suriname toch maar weinig animo is voor het halen van de derde prik, die wel bescherming biedt tegen het ziek worden van Omicron. Steeds meer mensen geraken laks, als het om het vaccineren gaat en geraken pas in paniek, wanneer ze in het ziekenhuis belanden, maar dan is het wel te laat en kan het fataal aflopen. De overheid heeft al aangegeven, dat er zeer binnenkort weer voldoende Pfizer-vaccins arriveren en dus kunnen mensen die hun booster nog niet hebben gehad, die alsnog toegediend krijgen.

Ook moet de overheid via haar kanalen meedelen, hoe het zit met mensen die reeds twee keer zijn gevaccineerd en toch nog Omicron hebben opgelopen, of die de booster alsnog kunnen krijgen en binnen welke termijn. Daarover is men tot nog toe heel erg vaag en of onduidelijk over geweest. Het is in ieder geval zoals voormeld, meer dan verstandig, om bij griepverschijnselen wél gelijk medische hulp te zoeken om te voorkomen dat zaken uit de hand lopen. Mensen met onderliggende ziekten moeten te allen tijde gelijk naar de dokter gaan of zich laten swabben, want die lopen het grootste risico, vooral als ze nog niet zijn gevaccineerd tegen Covid-19.

More
articles