Groot-Brittannië krijgt vijfde covid-vaccin na goedkeuring Novavax

Groot-Brittannië keurde donderdag het covid-vaccin van Novavax (NVAX.O) goed voor gebruik bij volwassenen, waarmee een vijfde coronavaccin naar het land werd gebracht te midden van de snelle verspreiding van de Omicron-variant die tot een piek in besmettingsgevallen heeft geleid.

Het vaccin Nuvaxovid werd goedgekeurd voor gebruik bij Britten van 18 jaar en ouder, omdat het voldeed aan de vereiste veiligheids-, kwaliteits- en effectiviteitsnormen, aldus de Britse regelgevende instantie voor geneesmiddelen en gezondheidszorgproducten (MHRA) in een verklaring.

De Britse goedkeuring komt dagen nadat de medicijnfabrikant de Amerikaanse goedkeuring van het vaccin heeft aangevraagd na maanden van worsteling met ontwikkelings- en productieproblemen, en volgt op een Europese goedkeuring in december die ook werd uitgesteld. ‘’De eerste opnamen die zullen worden gemaakt door het Serum Institute of India, zullen pas in maart worden verzonden’’, zei Silvia Taylor, hoofd bedrijfszaken bij Novavax, in een briefing. Details over volumes gaf ze niet. De Britse autoriteiten en Novavax hadden in 2020 ingestemd met een levering van 60 miljoen doses van de injectie, terwijl ze ook waren overeengekomen om samen te werken aan late-stage proeven voor het vaccin in het land. Het Amerikaanse bedrijf begon in januari met het verzenden van doses naar de Europese Unie, met naar verwachting 27 miljoen in het eerste kwartaal en 42 miljoen in het tweede, zei Taylor. Novavax’ Nasdaq-genoteerde aandelen waren 0,7 procent lager op 1608 GMT.

Het vaccin bleek meer dan 90 procent effectief te zijn in een Amerikaanse proef in juni tegen een verscheidenheid aan varianten, waaronder Delta, terwijl vroege gegevens van december ook suggereerden, dat het vaccin zou werken tegen de Omicron-variant. “Het is geweldig om te zien dat onze regelgevende instantie voor geneesmiddelen, een ander vaccin goedkeurt. De volgende stap zal zijn voor het onafhankelijke gemengd comité voor immunisatie en vaccinatie om het gebruik ervan te overwegen als onderdeel van het Britse covid-vaccinatieprogramma’, zei de minister van volksgezondheid, Sajid Javid, in een verklaring.

Het op eiwitten gebaseerde vaccin van Novavax gebruikt een andere technologie dan de momenteel goedgekeurde vaccins en geeft Groot-Brittannië een andere optie. Op eiwit gebaseerde vaccins worden al vele jaren gebruikt om ziekten te voorkomen, waaronder hepatitis B. “We vermoeden dat degenen die nog niet zijn gevaccineerd, nu meer geneigd zijn om zich te laten vaccineren (met een traditioneel vaccin zoals dat van Novavax), ” zei Paul Heath, leider van de Britse proef en hoogleraar pediatrische infectieziekten aan de Universiteit van Londen. “Er zal uiteindelijk een rol zijn voor dit (vaccin) als booster”, zei hij. De injectie is niet goedgekeurd als booster.

“We zetten ons essentiële veiligheidswerk voort bij het toezicht op het gebruik van alle COVID-19-vaccins, om ervoor te zorgen dat hun voordelen bij de bescherming van mensen tegen de ziekte van COVID-19 opwegen tegen de risico’s”, zei MHRA-topman June Raine.

Vaccins van AstraZeneca-Oxford (AZN.L), Pfizer-BioNTech (PFE.N), (22UAy.DE), Moderna (MRNA.O) en Johnson & Johnson (JNJ.N) zijn al goedgekeurd voor gebruik in Groot-Brittannië. Het land heeft momenteel het op zeven na hoogste aantal COVID-19-gevallen, volgens Reuters, en uit overheidsgegevens bleek donderdag 88.171 nieuwe gevallen te melden.

Bron: Reuters

 

More
articles