Suriname klaarstomen om compliance dreigingen aan te pakken

Strategisch stappenplan essentieel vanuit overheid

Voor de tweede keer zal het Nationaal Compliance Congres van 8 t/m 11 februari 2022 (NCC 2022), met als thema ‘Compliance Readiness’, worden georganiseerd. Tijdens NCC 2022 wordt nader inzicht verschaft over de aandachtsgebieden voor de publieke en particuliere sector om haar inspanningen in te zetten om effectievere preventie, detectie, monitoring en beheersmaatregelen te implementeren ter bestrijding van money laundering, terrorismefinanciering, financiering van massavernietigingswapens (proliferatie) en corruptie.

In Suriname is er ook wet- en regelgeving aanwezig met betrekking tot het tegengaan van money laundering en terrorismefinanciering. Voorafgaande aan het registreren van de punten die aangepakt moeten worden, heeft er in 2019 en 2020 een self-assessment in de vorm van een National Risk Assesment (NRA) plaatsgevonden. Tijdens de verschillende masterclasses die gehouden zullen worden tijdens de NCC, zullen onder anderen Jim Bousaid, Terence Gonesh, Winston Wilson, Nailah van Dijk, Peter Diekman en Carl Breeveld, hun expertise delen op basis van de verschillende punten uit de NRA die betrekking hebben op compliance en/of Suriname gereed is om dit op de juiste wijze aan te pakken. De minister van Defensie, Krishna Mathoera, zal op de openingsceremonie van het NCC, spreken over de aanpak van mensenhandel en moderne slavernij, voornamelijk in het binnenland van Suriname. Mathoera zal ook ingaan op de strategieën die er zullen worden toegepast in de strijd tegen illegale goudmijnactiviteiten, dwangarbeid en exploitatie.

Orde in de samenleving

Volgens econoom Jim Bousaid, zijn hoge compliance standaarden een belangrijk onderdeel van een gezond ondernemingsklimaat. In een gezonde en goed geordende samenleving is er behoefte aan maatschappelijke orde, het geheel van regels waarmee een samenleving wordt geordend en die in principe voor iedereen gelden. “Helaas zijn er ook personen die zich niet wensen te houden aan de wet- en regelgeving die gelden in de samenleving, waardoor deze wordt bedreigd en ondermijnd, wat onacceptabel is”, aldus Bousaid.

Begin 2021 vond de rapportage plaats naar de autoriteiten en in november 2021 verscheen de publieke versie zijnde een samenvatting en geanonimiseerde versie van het NRA-rapport. De NRA heeft diverse tekortkomingen geïdentificeerd in regelgeving en handhaving ter voorkoming, detecteren, onderzoek en vervolging van criminele activiteiten op verschillende niveaus van de samenleving, zowel bij de overheid als in de particuliere sector. De uitvoering van de aanbevelingen moet volgens Bousaid, ‘’snel en goed plaatsvinden, want de mutual evaluation staat al voor de deur’’. Het is verwachtbaar dat de NRA in zekere mate zal worden gebruikt voor de mutual evaluation van de CFATF, omdat de evaluatie in lijn was met de internationale standaarden/aanbevelingen van de FATF. De komende evaluatie van de CFATF zal naar verwachting, ook diverse tekortkomingen/gaps aan het licht brengen. “We zullen echter niet  geblacklist worden na de Mutual Evaluation (ME), want we krijgen daarna de ruimte om  eventuele tekortkomingen in een strak tijdsbestek te corrigeren”, aldus  Bousaid.

Implementatie

Op basis van de aanbevelingen die zijn gegeven uit de publieke versie van het NRA-rapport, heeft TABTO dit congres georganiseerd, vlak voordat CFATF komt voor de evaluatie, zodat belanghebbenden weten wat ze te wachten staat. “Voor ons is dit wat wij terug willen geven aan de gemeenschap, want het eerste congres was in het kader van compliance awareness en bij het tweede congres gaat het om compliance readiness (gereedmaken). De implementatie van bestaande wetten is zeer belangrijk en daarvoor moeten commissies in het leven worden geroepen, waardoor de handhaving op de juiste wijze kan geschieden”, aldus Brigitte Wong Tham Soeng, Managing Partner TABTO Group N.V. Het belang van compliance in Suriname is volgens Wong Tham Soeng, een ongoing process. “Als blijkt dat na de ME het AML/CFT systeem van Suriname nog steeds heel zwak is, kan ons land de status van een non-coöperatief land krijgen. Het gevolg hiervan is dat overige lidlanden binnen de CFATF en FATF, maatregelen moeten treffen tegen Suriname. Deze maatregelen, de zogeheten global sanctions, zullen invloed hebben op onze import- en exportactiviteiten. Het effect hiervan zal de hele bevolking van Suriname treffen”, zegt de Managing Partner TABTO.

Stappenplan

De eerste dag van het congres is fysiek en de overige dagen zullen masterclasses via Zoom sessies worden uitgezonden. De interesse voor het tweede congres is dit jaar groter, volgens de strategisch partner van de TABTO Group, Winston Wilson.  De voorzitter van de AML-Project Implementation Unit (PIU), mr. Roy Baidjnath Panday, zal op de laatste dag van het congres ingaan op het strategisch stappenplan om de dreigingen van de NRA te verlichten.  “Dit stappenplan moet de overheid opleveren, om duidelijk vast te stellen wat er gaat moeten gebeuren om de risico’s die zijn geïdentificeerd door de NRA, te mitigeren. Het IMF en de NRA zijn weliswaar een positief statement voor Suriname, want je krijgt systemen van goed bestuur, waardoor je op de lange termijn een veel positievere outlook zal krijgen. We krijgen als land een draaiboek met het plan en elk kwartaal zullen de resultaten worden gecontroleerd. De IMF-resultaten en de NRA zijn aan elkaar gekoppeld. Wij hebben dus goede hoop dat de aanbevelingen worden uitgevoerd”, aldus Wilson.

More
articles