Verhoging sociale uitkeringen, een positieve stap

Sociaal zwakkeren nog niet helemaal tevreden

Aniel Koedjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi, vertelde in het radioprogramma ABC-Actueel, dat er een “lichte blijdschap”  valt te constateren onder de groep van sociaal zwakkeren. De Stichting Wan Okasi komt namelijk op voor de belangen van mensen met een beperking. Woensdag jl. werd in de regeringsraad besloten de sociale uitkeringen per ingaande 1 maart te verhogen. Deze maatregel moet dienen als onderdeel van het herstelplan van de regering, om de sociaal zwakkeren te beschermen ‘tegen verdere verarming’

De  uitkering van de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) gaat van SRD 1000,- naar SRD 1250,- , de ondersteuning voor mensen met een beperking  gaat van SRD 750,- naar SRD 1750,- en voor de financieel zwakke huishoudens, gaat de uitkering van SRD 1000,- naar SRD 1250,-  volgens  Koedjbiharie  valt er een “lichte blijdschap” te bemerken na deze uitkeringsverhogingen, maar niet dat de minder bedeelden helemaal tevreden zijn, omdat de bedragen ondanks de verhogingen, nog steeds aan de lage kant zijn.  “Ik zie het als een positieve stap van de regering, in de hoop dat er dit jaar nog meer van dit soort stappen genomen zullen worden, zodat de leefsituatie van deze doelgroep bestaande uit sociaal zwakkeren verbeterd kan worden”, aldus Koedjbiharie.

Daarbij haalde hij aan, gesprekken te hebben gevoerd met mensen die een beperking hebben,  en wat de behoefte is van deze personen.  Hij zegt dat blijkbaar elke situatie waarin deze mensen verkeren verschilt. Een ieder ontvangt nu hetzelfde bedrag, maar heeft iedereen wel hetzelfde bedrag nodig, vraagt hij zich af. Zo haalde hij een paar voorbeelden aan: iemand die blind is, heeft misschien niet  zoveel onkosten als iemand die in een rolstoel zit, maar iemand die in een rolstoel zit, heeft misschien minder uitgaven dan iemand die bedlegerig is. ‘’Er zullen daarvoor maatregelen doorgevoerd moeten worden. Jurist Robby Neslo heeft samen met ons, een conceptwet ingediend, om de financiele uitkering wettelijk te regelen om zo op basis van de beperking van de persoon een bepaalde uitkering te krijgen”, aldus Koedjbiharie.

More
articles