USD-tarieven voor Covid-19-test in Venezuela

Weinig toegang voor patiënten

In Venezuela moeten mensen die ziek zijn en mogelijk besmet zijn met Covid-19,  USD 40 en USD 100 neertellen om zich te laten testen of ze besmet zijn of niet. Directe diagnostische tests, oftewel een RT-PCR- of antigeentest, zijn de manier om de aanwezigheid van het SARS-CoV-2-virus in het lichaam, te bevestigen.  Venezolanen verdienen maandelijks een minimumuurloon van 7 Bolívares, wat overeenkomt met USD 1,5 een bedrag, hierdoor is het onmogelijk de kosten van een Covid-19-analyse te betalen. Verschillende deskundigen in Venezuela hebben onlangs hun bezorgdheid geuit over de moeilijkheden die de Venezolanen ervaren om zich te laten testen.

Manuel Figuera, voorzitter van de Venezolaanse Vereniging voor Infectieziekten is van mening dat de staat de covid-testen gratis zou moeten garanderen aan de bevolking. “Iets dat de regering helaas nog steeds niet doet. Burgers zijn als gevolg hiervan weerloos tegen de pandemie”, zei Figuera. Hij verduidelijkte dat patiënten met covid-symptomen, momenteel verschillende poliklinieken, openbare ziekenhuizen en kantoren van sociale zaken moeten bezoeken om een plaats te vinden waar de covid-test wordt toegepast. Figuera verwees naar de opkomst van nieuwe laboratoria die in commerciële kantoren, hotels en zelfs parkeerplaatsen werken, en Covid-19-tests aanbieden, zonder dat daarbij de gegevens van positieve gevallen worden verzonden naar het knooppunt van de regering Maduro. Dit is een van de redenen, waarom de Venezolaanse Vereniging voor Infectieziekten de afgelopen dagen heeft aanbevolen, de gratis beschikbaarheid van PCR-test uit te breiden om zo Covid-19 op te sporen.

De artsen gaven in een verklaring het belang van ‘uitbreiding van de gratis beschikbaarheid van tests voor Covid-19-detectie’ aan, zodat symptomatische mensen zich tijdig kunnen isoleren, in geval zij positief getest zijn. “Het is belangrijk dat mensen zich moeten kunnen laten testen bij constatering van covid-symptomen”, zei Figuera.

 

More
articles