Cubaanse peso in vrije val ten opzichte van USD

De Cubaanse peso handelde dinsdag op de informele markt tegen bijna 100 voor de dollar, volgens een handelaar en online trackers, een waardevermindering van meer dan 30 procent in minder dan een maand en vier keer de vaste officiële koers. De vrije val van de peso is slecht nieuws voor een bevolking die al twee jaar te maken heeft met een ernstige economische crisis en ongewoon ernstige tekorten aan voedsel, medicijnen en andere goederen, een hachelijke situatie die verergerd wordt door de pandemie van het coronavirus en het embargo uit de Koude Oorlog.

Lokale economen en bedrijfsleiders schreven de recente depreciatie toe aan de groeiende perceptie dat de Cubaanse economie blijft verzwakken, met een op hol geslagen inflatie, terwijl de regering niet in staat lijkt om de trend om te buigen. De onafhankelijke online nieuwszender El Toque, de meest bekeken in het communistische land, handelde dinsdag in de dollar voor 97,50 pesos, vergeleken met 72, toen het jaar begon.

De lokale elektronische valuta, de MLC genaamd, die op gelijke voet staat met de Amerikaanse dollar en die Cubanen gebruiken om goederen te kopen op binnenlandse gespecialiseerde markten, steeg samen met de Amerikaanse valuta. De MLC stond dinsdag op de informele markt op 95,90, zo lieten de online trackers zien.

De peso en MLC hebben geen waarde buiten Cuba. De regering stelt de wisselkoers vast, momenteel 25 op 1 dollar, maar is gestopt met de handel in dollars en andere inwisselbare valuta, omdat ze zegt geen contant geld te hebben. “We moeten de politieke discussie verdiepen met degenen die de prijzen verhogen in de staats- en niet-statelijke sector”, zei president Miguel Diaz-Canel vorige week op een bijeenkomst van de communistische partij, waarbij hij speculatie en hebzucht de schuld gaf van de stijgende prijzen. De Cubaanse regering schatte eind vorig jaar de jaarlijkse inflatie op 70 procent, maar minstens drie door Reuters geraadpleegde economen zeggen, dat het percentage tussen de 300 en 500 procent ligt. Stijgende prijzen hebben de consumenten die al zwaar zijn getroffen door de economische crisis en de pandemie, onder druk gezet.

De staat controleert de meeste groot- en kleinhandel in Cuba en biedt de meest elementaire goederen in peso’s en vrijwel al het andere in MLC, terwijl alle lonen in peso’s zijn, evenals gesubsidieerde nutsvoorzieningen en brandstof. Gezondheidszorg en onderwijs zijn gratis.

Cubaanse functionarissen zeiden in december, dat ze hoopten de last te verlichten door de inflatie hier in de komende maanden terug te dringen, maar bronnen vertelden Reuters, dat de regering steeds meer gehinderd werd door de crisis. Drie buitenlandse zakenlieden die om anonimiteit verzochten, zeiden dat sommige overheidsinstanties die er tijdens het grootste deel van de crisis in waren geslaagd om aan de verplichtingen jegens leveranciers en andere buitenlandse partners te voldoen, voor het eerst achterliepen met betalingen. “Dit heeft ertoe geleid dat mensen zich realiseren dat de situatie blijft verslechteren en dat MLC’s, zoals de peso of kredietbrieven, geen echte steun hebben, dus is er een vlucht naar inwisselbare valuta”, zei een van de zakenlieden.

‘’Die vlucht’’, zeiden ze, ‘’heeft de peso verder verzwakt.’’ De regering had intussen haar hoop op een groei van 4 procent in 2022 gevestigd op het herstel van de allerbelangrijkste toeristische sector van het Caribische eiland. “Maar dit herstel blijkt langzamer te gaan dan verwacht en er heerst overal een groot pessimisme, wat tot uiting komt in de wisselkoers”, zegt Pavel Vidal, een voormalig econoom bij de centrale bank van Cuba die momenteel lesgeeft aan de Pontificia Universidad Javeriana Cali in Colombia.

Bron: Reuters

More
articles