Bijkans 248 politieambtenaren uitgeleend voor persoonsbeveiliging

De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, zei dinsdag tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee inzake de actuele covid-situatie in het land, dat er politieambtenaren zullen worden ingezet voor de beveiliging van ministers en oud-bewindslieden. Amoksi deelde mee, dat politieambtenaren niet alleen ingezet worden voor de beveiliging van ambtsdragers, maar ook ondersteuning zullen geven aan het Hof van Justitie. ‘’De indruk wordt gewekt alsof politieambtenaren die uitgeleend zijn, alleen worden ingezet voor beveiligingswerkzaamheden. Echter, zij geven ook ondersteuning aan het Directoraat Nationale Veiligheid en het Justitieel Interventie Team’’, aldus Amoksi.

Enkele parlementariërs vroegen de minister of hij exact kan aangeven, waar de politieambtenaren zijn ingezet. Amoksi zei, dat de politieambtenaren in ieder geval zijn ingezet voor ‘’andere professionele taken’’. ‘’U begrijpt dat het exact aangeven waar de ambtenaren zijn ingedeeld, wat gevoelig ligt”, aldus Amoksi. Wel deelde hij mee, hoeveel politieambtenaren er ingezet zijn voor persoonsbeveiliging. ‘’Er zijn ongeveer 248 politieambtenaren uitgeleend voor actieve beveiliging van ministers en gewezen bewindslieden.‘’ In de afgelopen weken zijn er volgens Amoksi, 20 politieambtenaren teruggestuurd naar het korps om daar hun bijdrage te leveren.

Als onderdeel van de Operatie Veilig Suriname, is de handhaving van de covid-maatregelen opgevoerd. ‘’Haast in elk district is er ministens één actieve Covid Brigade Unit ingesteld. In Paramaribo zijn er twee covid-units ingesteld’’, stelde Amoksi. Hij benadrukte dat de handhaving van de covid-maatregelen een gedeelde verantwoordelijkheid is. ‘’Wanneer de covid-unit uitvalt, neemt de normale basispolitie over. Verder is de Covid Brigade een multidisciplinaire unit die werkt van zeven uur in de ochtend tot tien uur in de avond’’, stelde Amoksi. De brigade krijgt waar nodig, de ondersteuning van de basispolitie. Het stopzetten van illegale feesten, eventueel met behulp van de basispolitie, behoort ook tot het takenpakket van de brigade. Melvin Bouva (NDP), vroeg of er ook opgetreden wordt tegen ‘friends and family’. Amoksi: ‘’Er wordt opgetreden zonder aanziens des persoons. Op specifieke gevallen zal ik niet ingaan, maar ik heb rapportage van personen die dicht bij de regering zijn en keurig beboet zijn geworden.  De handhaving is nog niet perfect, maar schijnt heel goed te gaan. We hebben geleerd, waar mogelijk, de feestvierders een stapje voor te zijn”, aldus Amoksi.

More
articles