Spaanse regering wil covid als griep zien

‘We moeten kunnen anticiperen op nieuwe scenario’s’

Pedro Sánchez, minister-president Spanje verklaarde vorige week, dat het land er naartoe werkt Covid-19 als griep te gaan behandelen en niet langer als een epidemie. “Wetenschappers begrijpen het virus nu beter, hierdoor moeten we de evolutie van covid als een endemische ziekte gaan beoordelen”, aldus Sánchez.

Momenteel is 82 procent van de Spaanse bevolking volledig gevaccineerd en hebben 36 procent zich reeds laten inenten met de boosterdosis. “We moeten kunnen anticiperen op nieuwe scenario’s, dus we moeten beginnen met de evaluatie van de aanpassing aan een nieuw surveillance- en controlesysteem voor Covid-19, en wel zodra deze epidemische golf waarin we ons nog bevinden voorbij is”, zei Sánchez. Het Europese regionale kantoor van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde dat het Nieuw Surveillance- en Controlesysteem voor Covid-19 gebruikt wordt voor andere virussen en houdt in, dat massale testen worden stopgezet.  Dit kan worden gedaan met een of meer medische instellingen, die routinematig en systematisch epidemiologische informatie en laboratoriummonsters van patiënten verzamelen, maar het zou geen erg uitgebreid proces moeten zijn.

“Met seizoensgriep bijvoorbeeld, zijn beperkte hoeveelheden hoogwaardige gegevens van representatieve ‘peilstations’ voldoende, om epidemiologie en circulatie te begrijpen”, aldus de WHO.  Locaties moeten zo over het grondgebied worden verdeeld, dat ze een betrouwbare steekproef opleveren, van wat er in de algemene bevolking gebeurt. Daarnaast is het noodzakelijk om standaarddefinities te gebruiken die in de tijd vergelijkbaar zijn, zowel binnen een land als met andere landen. Volgens het Europese bureau van de WHO moet de informatie eenmaal per week aan de nationale autoriteiten worden doorgegeven. Daar vandaan kunnen de incidentiecijfers van geïnfecteerde mensen; symptomatisch en asymptomatisch, ziekenhuisopnames, patiënten op de intensive care en sterfgevallen door de ziekte, worden geschat. Volgens de Spaanse Vereniging voor Familie- en Gemeenschapsgeneeskunde kan  deze methode gebruikt worden bij Covid. “Het zou kunnen helpen om overvolle ziekenhuizen met milde gevallen te voorkomen.”

More
articles