‘Isolatierichtlijnen gevaarlijk voor eerstelijnswerkers en patiënten’

1 op 3 mensen na 5 dagen soms nog besmet

Onlangs werd door het Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) in de Verenigde Staten (VS) geadviseerd de isolatietijd van 10 naar 5 dagen te wijzigen. Dit advies wordt gegeven op basis van het feit dat de Omicron-variant mildere symptomen vertoont.

Werknemers mochten hun werkzaamheden echter  voortzetten, zolang de symptomen als mild werden beschouwd. Sommigen in de gezondheidszorg noemen de gewijzigde isolatierichtlijnen van de CDC gevaarlijk voor eerstelijnswerkers en hun patiënten, vooral degenen die het meest kwetsbaar zijn voor Covid-19.

Ziekenhuizen vragen steeds vaker aan personeel met het coronavirus om door te werken, terwijl ze mogelijk besmettelijk zijn. Dit onderstreept hoe de dominante overdraagbare Omicron-variant,  die  werknemers buitenspel heeft gezet, ziekenhuizen heeft overweldigd, en sectoren bijna twee jaar van strikte protocollen heeft verstoord. “Het laatste wat je wilt, is dat ziekenhuizen sluiten omdat ze niet genoeg dokters en verpleegsters hebben”, stelde Carlos del Rio, medisch onderzoeker.

Een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk (VK) vermeldt dat ongeveer 1 op de 3 mensen die het coronavirus krijgen, na vijf dagen nog besmettelijk zijn.  Anderen vinden het echter wel noodzakelijk terug te keren om de cruciale diensten draaiende te houden.

In het Holy Name Medical Center in Teaneck, NJ, waren vorige maand 191 van de 3500 gezondheidswerkers in één dag ziek. Michele Acito, verpleegkundig directeur zei dat ziekenhuisfunctionarissen het hoge aantal afwezigen moest opvangen door verpleegkundigen op verschillende afdelingen te plaatsen.

De zorgsector is echter niet de enige sector waar de angst voor een Omicron-besmetting werd verstoord. Toen het CDC vorige maand zijn isolatierichtlijnen wijzigde, stelde het daarenboven dat isolatieperioden volledig konden worden geschrapt als dit nodig zou zijn door personeelstekorten, hoewel faciliteiten zich eerst moeten richten op asymptomatische of licht zieke werknemers.

Gezondheidszorginstellingen in de hele VS hebben de afgelopen weken de versoepelde richtlijnen toegepast, ondanks het feit dat sommige medische groepen ernstige bezorgdheid uitten over zelfs een vijfdaags protocol voor terugkeer naar het werk zonder vooraf te testen. “Als je na vijf dagen die afnemende kans hebt, om iets over te dragen, en je draagt ​​dan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een goede N95, die strak op het gezicht zit, weet je, dat is een stap die de meeste ziekenhuizen als veilig en effectief beschouwen”, zegt Nancy. Foster, de vice-president van het kwaliteits- en patiëntveiligheidsbeleid van de American Hospital Association.

More
articles