Vastu, de energie van uw huis

Traditionele bouwtechniek die bijdraagt aan welvarend en harmonieus leven

Op zondag 6 februari organiseert Vedic Vastu Consultancy, een Vastu cursus voor zij die thuis zelf enkele veranderingen willen brengen aan de hand van de Vastu principes. Vastu is een traditionele bouwtechniek die bijdraagt aan een welvarend en harmonieus leven. Bij de bouw, indeling en inrichting van een huis wordt gelet op de richtingen en de vijf elementen.

Het woord ‘Vastu’ in het Sanskriet, betekent ‘verblijfplaats/woonplaats en de ruimte erom heen’. In de moderne context bestrijkt het ook alle gebouwen en wordt letterlijk vertaald als “de wetenschap van de architectuur”. De Vastu-leer is niet gekoppeld aan een religie en is universeel en wetenschappelijk te verklaren. De basis is gestoeld op de vier richtingen: oost, noord, west en zuid. Deze zijn weer verdeeld in acht sub-richtingen.

Een huis is een belangrijk bezit in ons leven. Een onderdak hebben brengt ook een bepaalde mate van zekerheid met zich mee. Het is de plek waar wij ons na een drukke dag terugtrekken en tijd doorbrengen met ons gezin. Hoe wij ons thuis voelen heeft invloed op onze persoonlijke groei en mentale gezondheid. Sommigen hebben een goed gevoel wanneer zij thuis zijn of naar huis moeten, terwijl anderen een zwaar gevoel hebben wanneer ze naar huis moeten en ervoor kiezen zoveel als mogelijk tijd op straat door te brengen. Wanneer men een huis/ruimte binnenkomt, ervaart men soms een goed gevoel, maar er zijn ook plekken/huizen waa wij een vreemd en beknopt gevoel ervaren en zo snel als mogelijk willen vertrekken. Wat is dat gevoel? Volgens de leer van Vastu heeft alles in de wereld een bepaalde vibratie/energie en zo ook het huis waarin wij vertoeven. Een huis is een reflectie van ons leven. De bouw, indeling en de inrichting van een huis vertelt veel over de individuen die daar wonen. Bij het bouwen wordt er over het algemeen gelet op de kosten en esthetica. Bij Vastu wordt er gelet op de windrichtingen en de vijf elementen (water, vuur, wind, aarde, ruimte) die daar dominant zijn, omdat deze verbonden zijn met de aspecten van ons leven en gezinsleden, zoals relaties, geld, studie, gezondheid, carrière etc.

Om een voorbeeld te geven: van onze voorouders hebben wij meegekregen om niet met het hoofd naar het noorden te slapen. De vraag is waarom? Is het een bijgeloof of is het wetenschappelijk te benaderen? Het lichaam bevat neuronen en het hoofd is de oceaan van de neuronen. Neuronen hebben noordgevoeligheid en wanneer wij tijdens het slapen met ons hoofd naar het zuiden liggen, dan wordt het hele systeem van neuronen uitgelijnd naar de voeten, dat wil zeggen, weg van het hoofd. Onze gedachten worden hierdoor ondergedompeld in de gedachteloze staat wat ons helpt om in de slaap te komen.

Als men met het hoofd naar het noorden slaapt, dan gaan de elektromagnetische golven als eerst door het hoofd en verstoren dan de neuronen in het hoofd. Daarom moet men slapen met het hoofd naar het zuiden en de benen naar het noorden. Wanneer me met de benen naar het noorden slaapt, komen de elektromagnetische golven eerst via de benen binnen en creëren dan een koelmedium dat leidt tot afkoeling van het organische systeem van het lichaam. Op deze cursus zal de focus gelegd worden om de deelnemers simpel hulpmiddelen aan te reiken die zij zelf in huis kunnen toepassen. Afhankelijk van de situatie zijn er simpele hulpmiddelen om een verbetering in en rond het huis aan te brengen. Zoals een bergje zand plaatsen, een boom verwijderen of planten, het bed verplaatsen of een muurtje een andere kleur geven. De aanpassingen versterken of onderdrukken de elementen die verstoord en uit balans zijn.

More
articles