‘Suriname zal uit crisis komen, reeds financieel-economische stabiliteit’

President Chandrikapersad Santokhi, heeft gisteren voor de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de nieuwjaarslezing gehouden, met als titel van: ‘Suriname structureel vooruit: van crisis naar blijvende welvaart voor eenieder’. De president riep de VES op, om ook in haar 50e jaar, haar kritisch geluid te laten horen, gezien de regering dit niet ziet als een daad van vijandschap. ‘’De kritiek moet wel objectief en constructief blijven, waarbij de economische grondslagen en berekeningen doorslaggevend behoren te zijn”, aldus de president. Hij gaf ook een uiteenzetting van het beleid dat de regering dit jaar zal uitvoeren. Volgens het staatshoofd, zal de regering een hervorming doorvoeren, waarmee het land uit de crisis kan geraken. ‘’Momenteel is al sprake van een financieel-economische stabiliteit.’’ De president zei ook, dat de periode van plannen voorbij is. De regering gaat, aldus de president, nu met volle kracht de vele projecten en maatregelen implementeren.

President: ‘’Over het algemeen zijn wij het eens met de stelling, dat Suriname potentieel een rijk land kan zijn, en dat we in staat moeten zijn onze relatief kleine bevolking van 600.000 personen en een arbeidsmarkt van ongeveer 150.000 personen, een redelijk tot goed bestaan te geven. Er zijn goede pogingen ondernomen en van tijd tot tijd zag het leven in ons land, er goed uit.‘’ Het staatshoofd vroeg zich af, waarom Suriname in de 46 jaar dat het onafhankelijk is, nooit eerder voor een langere periode stabiliteit heeft kunnen bereiken. ‘’Het antwoord is niet eenvoudig te geven, en zeker niet eenduidig, maar wat ik wel weet, is dat onze normen en waarden of de afwezigheid ervan, in eenheid en saamhorigheid denken en doen, daar mede debet aan zijn‘’, aldus Santokhi.

Volgens het staatshoofd is er een zwaar gepolitiseerd bestuurlijk bestel, dat thans grotendeels onproductief en belastend is; gekoppeld aan een geërodeerd systeem van belangrijke staatsinstituten, hetgeen leidt tot onacceptabele vormen van inefficiëntie en corruptie. De president zei, dat het nu tijd is dat we serieus praten en belangrijke lessen trekken uit ons eigen gedrag. ‘’Wat we nodig hebben, is duurzame welvaart, gelijke kansen en drang naar vooruitkomen als levensfilosofie. We hebben innovatief, strategisch en ‘out of the box’ denken en doen nodig. En bovenal vertrouwen in ons eigen kunnen.

Laten wij gezamenlijk bouwen aan een mooie, productieve en duurzame toekomst‘’, aldus het staatshoofd.  We zijn volgens Santokhi, op de goede weg. ‘’De financieel-economische crisis is voorbij en er is nu financieel-economische stabiliteit. De grootste uitdaging nu is, om de economische groei te blijven stimuleren, zodat de inkomsten toenemen en de lonen omhooggaan. Daardoor zal de koopkracht weer toenemen. Daarbij zullen wij vooral de inflatie moeten beteugelen. Het IMF geeft aan, dat onze economie in 2020 in een contractie was, namelijk een negatieve groei van het bbp van 16 procent.‘’

 

More
articles